Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Monday, August 16, 2010

Kirim salam 'ASSALAMMUALAIKUM'

Dah 24 setengah tahun DramaQueen hidup, semalam baru tau.
Ni pun sebab Mak yang bagitau.
Selama ni bila kita nak sampaikan salam pada orang, mesti akan keluar ayat seperti ini.

'Nanti kirim salam pada si polan si polan tu yer..'
Tu ayat lazim la kan.
Yang selalu digunakan seumur hidup ni.

Tiba-tiba semalam, masa DramaQueen nak salam mak nak balik umah sewa, mak pun cakap,
'Kak, nanti kirim salam Assalammualaikum Mak pada Umu ye..'
*By the way, Umu is DramaQueen younger sister yang study at UPM Serdang.
Have to singgah dulu hantar kicap, kurma, biskut, tempe dan segala macam keperluan makanan untuk si Umu tu dulu before balik umah sewa.*
DramaQueen tak la rasa weird or pelik sebenarnya bila mak sebut macam tu(sebab DramaQueen ni memang blur-blur sikit.. orang cakap apa pun macam masuk telinga kanan, keluar telinga kiri je.)
And then Mak cakap lagi..
'Ada ustaz ni pesan, kalau nak kirim salam, perlulah disertakan dengan Assalammualaikum sekali.. jikalau tak, tak boleh jawab salam.. samalah macam kita nak kirim duit pada orang tapi duit tu kita tak bagi.. Macammana naksampai?..'
Berceramah mak kejap pada anak dara dia nih.

Bila DramaQueen fikir balik, logik jugakla kata ustaz tu.
'Si Polan, si polan tu kirim salam.' Salam apa yang dikirim? 
Salam sejahtera? Salam tak sejahtera? Salam peluk cium? Encik Salam bin Salim?

So, ayat yang DramaQueen sampaikan pada si Umu berbunyi macam ni..
'Umu, mak kirim salam.. Assalammualaikum..'

3 comments:

  1. huhu...dramaqueen nanti kirim salam mak ye...assalammualaikum.....chop,meh kte praktik kn dri skrg....thx u 4 d info...

    ReplyDelete
  2. salam..hye dramaqueen! :)
    notami dh tau psl nie..slalu gak citer kat org lain tp diorng x ikut gak.. :(

    pe pon..lps ni dramaqueen kne la sbut skali salam tu ble nk kim salam kat notami ye.. (*_^)

    ReplyDelete

Sweet? Sour? Bitter? Spill in here. Thank you!