Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Sunday, October 30, 2011

Flavor of today :Sour. I hate this bored situation.

Hari yang sangat panjang dirasakan.
Phewww.
Tanpa sebarang aktiviti memang sangat meruncingkan fikiran.
Memanglah niat di hati nak keluar ambil angin menenangkan fikiran.
Namun, bila semua kawan-kawan sibuk dengan aktiviti masing-masing, terasa macam keseorangan pula.
Adik-adik pun dah pulang ke kampus.
Bila tanya kawan-kawan, kawan-kawan pula sibuk keluar dengan kesayangan masing-masing.
My other half? You mean Incik Orang Sebelah? My fiancee tu?
Dia tak perlulah tanya. Hari-hari sibuk. Nak kumpul duit untuk kahwin lah katakan.
Dia cuti hari Khamis. I kerja hari Khamis. Bila la nak berjumpa.

Memang bosan yang sangat-sangat bosan la. Sampai nak karang ayat pun rasa macam tak ada idea.
Bila baca ayat sendiri pun macam bosan gila.
Adoilah.. macam mana lah dengan kerja esok.
Kalau saya tak bersemangat pada hari ini, konklusinya hari esok pun must be worst than today.
Tak semestinya?
Hurmm.. maybe. But the possibility in my case for tomorrow will be worst is 97%.


Oh... demmit!! I have wasting today's time!!


Friday, October 28, 2011

Destinasi #7 : I-CITY





Thursday, October 27, 2011

Kau Pergi tanpa dijangka..T_T

Genap seminggu pemergiannya. Memang benar-benar pemergian yang tidak disangkakan.
Tanggal 20 Oktober 2011, kakak kepada abah (Wak Mi) telah pergi menyambut seruan Ilahi.

Selama ni sihat je. Tiada siapa yang menjangka arwah akan pergi dulu memandangkan yang terlantar sakit adalah suami arwah.

Arwah Wak Mi

Arwah bersama suami dan salah seorang anak mereka


Arwah seorang yang amat rajin, berdikari dan bertanggungjawab. Memang kami satu keluarga amat terasa dengan kehilangan arwah.

Al Fatihah buat arwah.

Monday, October 24, 2011

I'm a BRIDE to be. on 10.11.12 ??

Now already end of October 2011!! Two months to go for 2012!!
Arghh!! Stress! Scary!

Relatives, villagers and friends already ask me. When? What the date? Is it on March??
What can i say?? I also not sure mehhh. The date still not fixed yet. We still dont have any decision.

My sister suggest for Chinese New Year since she, another sisters and little brother will be on holiday that day. But i think its to early and we'll never had enough time for preparation.

My mom then suggest for School Holiday (either in March or May) since she will be on holiday too that time. But then we had to select date that will not clashed with my sister in law's brother wedding and my relative's wedding.

Then for me, i suggest myself for date 10.11.12 but my mom didn't agree because end of the year will be too long for her. But, honestly, i'm so in love with the date. It in ascending order and more, it my birth date!!

I still confuse right now and do not to choose the right date. For me, the date must consist a few of factor as below;

1. Weekend. Usually saturday & sunday (because i'm in Selangor)
2. Around public holiday. At least the day before and after - easy for relatives and also for bride and groom to take long leaves.
3. At least 4 months from today and most late i think before Ramadhan. (For preparation and also we still do not take 'Kursus Kahwin' yet - will take it in Mid Nov).

Any suggestions?



Thursday, October 20, 2011

Live. Love. Laugh

LIVE.
I already live for almost 26 years (will turn on by next month).
I already pass through many hardship and obstacles.
Even though now, i still had to face one biggest obstacles in life.
To survive, i need to be strong, i need to be confident that InsyaAllah, Allah will be reward me with something better in the future for all this hardship and pain.
But i also cannot denied that Allah also gave me much beautiful and happiness for these 26 years. Achievements, recognitions, respect, family, love and friendship... all of this make my 26 years meant more to me.
I know, i'm not alone.


LOVE.
1st. Love to Allah & Islam. This is the eternal love. Do the compulsory. If you can, then do the sunnah.

2nd. Love family. They are the people who always supporting me, help me in my hardship and pain and sharing together for good news.

3rd. Love friends. Best friends. Not friends that do not like a friend (mean backstabber). I always can count on them. Most of them. Even far away, guide me, heard me and help me. Sharing all good things and also bad things.

4th. LoveLoveLove. Sorry Mr. Fiancee, you are on 4th placed. But i always know, you are the one who always by my side. Thanks so much dear cause always understanding my swing emotions.

5th. Love the world. Love greenery, sky blue, colorful flowers and animals.This is the world that i living in, how can i hate this world? Save the environment folks!!




LAUGH.
When i'm happy then i will laugh.
When i have fun then i will laugh.
When i feel funny then i will laugh.
Dont you laughter is medicine for happy life??
Be happy. and laugh. or at least smile. That will make your day better.


Wednesday, October 19, 2011

Flavor of today : Bitter. Crying is an emotion.

Today was very baddddddddddddd day.
Okay, maybe just until 6.00pm.
Was crying in the office and all way to home.
I know it's rainy day but my eyes also won't stop raining!!

Only now, after Maghrib prayers and then eat, i'm better.
I'm already at my bed, with my liltle Mr. Teddy....

and.....
 
 

...........................eye bags. Dammit. What a big bags!! And also dark circles. Dang!............................

Tuesday, October 18, 2011

Changing blog address and everything!!

Hello all!!

I'm going for new changing!! Do still support me okey!!
Not gonna be dramaQueen anymore.. and i'm changing to my real self - Jyah.
Haha.. sound 'kampung' kan? But, i didn't mind.. saya memang orang kampung pun.
Ke sebut orang desa lagi appropriate??

Nevermind la yang penting if nak stalk my blog, sila klik .. http://flavorness.blogspot.com/

Why changing??
Haha.. exactly not big deal sangat la tapi the main cause is because the address not sound appropriate. Tak perasan? I pun tak perasan sangat exactly, but when tertaip without blogspot. (Just only the old address.com) then an unappropriate website appear. - That's y i'm changing for the better.

Why Flavorness?? Ada meaning ke?
Actually i nak Flavors of Life - ala ala lagu Utada Hikaru tu. Tapi sayangnya not available. So letak jela Flavorness asalkan perkataan Flavor tu ada. Ada meaning ke? Kalau ikutkan tak ada pun.. tpi bedal je la labu..

Why Jyah? dramaQueen tu tak cukup glamour ke?
Hikhik.. i tamau glamour. I nak yang simple. My mistake ialah i tak tau apa yang i nak. Sekarang ni Alhamdulillah sebab i rasa i dah tau i nak apa and nak pergi mana. That why la i changing all of these so sudden. Lagipun my famili memang called i Jyah pun. Ala-ala Jia Miss A gitu (konon perasan ala korean la tuh).

Kira ni macam blog baru la coz header pun dQ nak edit sikit sekejap lagi. Baru ada semangat.

Sweet. Sour. Bitter.

Saturday, October 15, 2011

Iklan #1 : Anda kaki shopping? Ambil masa untuk solat

To all ladies and gentlemen..

dQ tau mostly readers ni semua mesti kaki shopping kan?
Lagi-lagi SOGO ada Warehouse Clearance 13-16 Oct 2011 ni..


dQ pun baru je received mesej fro JUSCO that they had AEON 27th Anniversary from 14-30 Oct 2011.



So ramailah kan orang yang akan berpusu-pusu di SOGO, Mid Valley dan serata cawangan Aeon di seluruh Malaysia.
Lebih-lebih lagi hari ni Sabtu dan esok Ahad, bertambah ramailah umat manusia kan?

Tapi dQ nak ingatkan disini, shopping tu shopping juga.. tapi jangan sampai abaikan tanggungjawab pada agama pula. Mungkin surau di shopping complex tu tak besar mana tapi dQ rasa itu lebih dari cukup untuk kita menunaikan ibadah kepada-Nya kan?

Jom tengok video di bawah ni. Iklan untuk mengingatkan kita (Muslimin Muslimat) supaya menunaikan solat walaupun ketika bershopping.


Oh ya. Tak lupa juga nak informed di sini bahawa di MAEPS ada book fair aka Big Bad Wolf Book Sale 2011!! Last day on tomorrow 16 Oct 2011 !! Jom kita pergi beramai-ramai!!

Thank you for reading!!

Friday, October 14, 2011

Rindu Zaman Uni : Part 1: Rumates & coursemates

dQ kali ni nak mengimbau kenangan-kenangan dQ masa zaman uni dulu.
dQ belajar di utara tanah air. Kalau naik bas, perjalanan dari Klang lebing kurang 7jam.
Kalau naik keretapi, perjalanan dalam 12 jam. Peh, sakit pinggang u know.
dah beberapa tahun meninggalkan alam uni, tapi masih terimbau kenangan-kenangan di sana.
Kalau nak kata perkara yang tak boleh lupa tentulah rumates dan coursemates.

Rumates

dQ memang bertukar-tukar bilik hampir setiap semester.
Tapi rumates dQ tak lari banyak.
Ada la 2 kali di campak duduk dengan senior.
Tapi dQ lari duduk dengan rumates lama.
Sampai berkongsi katil dengan diorang.
Peh.. memang pengalaman yang mendewasakan lah.
Rumates-rumates and my besties masa zaman uni adalah:
1. Quzwa
2. Nazia
3. Radhi
4. Feruz
5. Farah - tak pernah official satu bilik dengan Farah tapi since Farah rumate Quz & Radhi, so memang selalu bilik diorang ni port melepak. Haha
6. Tata
Rumates-rumates lain
1. D-ja
2. Hawa
3. Husna
4. Zaa
5. Dan beberapa senior yang tak nak di mention di sini.

Banyak perkara yang we all sharing sama-sama.
Almaklumlah. semuanya jauh dari family. So, susah senang memang kami bersama-sama.
Kalau nak mention memang takkan cukup untuk terluahkan sebab semua dan apa yang kami buat bersama sangat terkesan di hati dQ.
We are like sisters. Miss them so badly.
Antara my rumates and besties yang dQ mention above ni, 3 of them already married. One will be coming this November.
Memang susah nak berkumpul macam dulu but still i hope it was possible to hanging out together.. one day.. all of us like before.

Coursemates

Terus terang dQ cakap dQ memang tak rapat dengan coursemates.
Maybe sebab start dari semester satu dQ selalu tercampak course yang tak ramai coursemates dQ.
Yela, semester 1 semua ambil course basic yang everyone ambil, so campur pelbagai course dan mostly bukan coursemates dQ.
Adalah beberapa orang yang rapat dengan dQ tapi memang tak ramai.
So, dQ mostly memang lone ranger kalau dalam kelas course sendiri. Sadis kan??

Oh, ya. Zaman dQ dulu bukan macam sekarang yang mana, coursemates adalah rumates adalah collegues.
Time dQ, collegues ada pelbagai mates yang pelbagai course.
Rumates and besties dQ semua ambil course yang different dengan dQ.
Quz - communication, Naz & Feruz - HR, Radhi - Development, Farah - Account, Tata & Zaa - Business, Dja & Husna - Stat, Hawa - International Mgmt..
Sangat kepelbagaian kan??

Antara coursemates yang close dengan dQ;
1. Midah
2. Jue
3. Nurul
4. Yana
5. Ana
6. Zul
7. Meera

Oh, memang tak ramai. Jangan tanya lagi kenapa.

Sila review gambar sahaja. No more question. Thank you.
Full stop.





Our last gathering on Dec 2009. Missed u all badly.
Two already married. Leaving four still single but unavailable for this moment.
Err.. sorry, correction here. Just three unavailable.. another one still available.. 
Who?? Kindly guess by urself.

Thank you.


Friday Quote #3 : Banyakkan Berzikir


Source : Asyraafazahari
Reblogged from: IslamicThinking


Banyakkan lah berzikir sempena hari Jumaat hari yang mulia ni. Lets start!!