Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Wednesday, February 29, 2012

Sincerely 0103

Uhh.. see you again 2902!!

Welcome to Banting!! [Tempat Yang Banyak Kontroversi]

Salam Rabu semua!!

Kali ni i nak storimori about Banting, Selangor, tanah kelahiran i. Sejak akhir-akhir ni Banting yang aman makmur dah tak berapa nak aman disebabkan beberapa tragedi yang berlaku. Antaranya kes pembunuhan kejam arwah Sosilawati dan kes rompakan kedai emas baru-baru ini . I bukanlah nak bercerita tentang tragedi buruk tu tetapi nak ceritalah sedikit sebanyak tempat-tempat menarik di Banting tu. Nak kongsi keindahan Malaysia ni.. kira promote 'Cuti-Cuti Banting'.. haha..

1. Pantai Morib
Pantai ni memang paling feymes la kat Banting ni. Dulu quit 'oldies' jugakla. Sekarang ni dah buat banyak renovation dan nampak lebih menarik. Kalau nak mandi manda biasanya di Pantai Morib Baru. Pantai Morib Lama pula usually untuk aktiviti riadah, memancing dan berjalan-jalan sambil makan angin sahaja. Padahal dua-dua pantai ni sebelah-sebelah je kot. I pun curios kenapa ada pantai lama dan pantai baru.





2. Pantai Kelanang
Pantai ni agak jauh kedalam sikit. Pantai ni cantik sebab banyak pokok bakau tapi agak berselut and lumpur. Yela, sebelum ni pantai ni kawasan bakau, tu yang beselut berlumpur tu. Sekarang ni agak okay la. Kurang dah selut lumpur tu. Selalu jadi tumpuan pengantin untuk ambik wedding shoot.


3. Bukit Jugra
I actually since born in Banting tak pernah naik ke Bukit ni, tapi baru-baru ni baru lah dapat naik ke Bukit Jugra ni. Pengunjung normally datang sini untuk berjogging or datang melepak je. Wedding photoshoot pun biasa kat sini. If nak raya or puasa, orang datang tengok anak bulan. Yang lagi paling best kat sini ada paragliding tau! Kat puncak bukit ni ada rumah api yang digunakan sebagai penunjuk arah untuk kapal-kapal. Best duduk kat puncak ni, nampak Pantai Kelanang and kawasan sekitar Jugra.




4. Istana Lama/Makam Sultan/Masjid Alaeddin
Makam Sultan ni Makam Almarhum Sultan Abdul Samad. Berhampiran dengan Bukit Jugra juga. Istana Lama pula dah tutup masa i datang hari tu. Renovation konon padahal bersemak samun. Istana lama dan Masjid Sultan Alaeddin ni kat satu jalan. Sori, tak ingat jalan ape. Dengar cerita istana lama ni keras sikit. Err.. banyak kot, sebab tu renovation tak boleh nak jalan.<Hehe.. i tak pastila pulak, maybe just rumors je.. kalau salah tolong betulkan yer..>







Sebenarnya ada banyak lagi tempat bersejarah kat Jugra nih. Tapi i pun tak tau sangat. Dari kampung i nak ke Jugra ni adalah juga 30 minit sebab Jugra ni agak ke dalam sikit. Kalau ada lagi tempat-tempat lain, i update keh!!

< I nak tunjuk rumah tempat membesar anak-anak Sidek (Misbun, Razif, Jalani, Rashid) tapi lenkali kot sebab i pun tak ada gambar rumah diorang..kekeke..>


Saturday, February 25, 2012

Tart Telur KFC!

Dah lama sebenarnya nak merasa tart telur KFC ni tapi tak berkesempatan. Sampaila satu malam tu kedai makan yang i duk makan selalu tu tutup la pulak hari tu. Tak tau nak ke mana, so i drive terus ke KFC.

Mula-mula cadang nak drive thru tapi memikirkan i ni kalau makan kat rumah akan melakukan pembaziran, so makan je la kat KFC tu. Sorang pun sorang la. I dah terbiasa kot lone ranger, so makan seorang not a big problem to me.

 Bila i queue kat kaunter tu, i nampak ada tart, so y dont i give a try? i pun tak tau nak makan apa. Lagipun since i 13 memang i gila tart telur. Ni obses dengan drama cina la ni.

Dulu kalau tak makan tart telur dalam seminggu tu mesti dah jadi mcm laki mati bini. Eh, i pompuan kena tukar jadi bini mati laki. Rasa punya rasa tart telur ni, sedap juga rupanya. Mana tak sedapnya, dah abis satu, g beli lagi satu. Pastu dah gigit baru terpikir nak amik gambar. Sungguh tak senonoh!


Dah gigit dah.. haha.. buruk beno rupanya..


Yang ni i sorok belah yang kena gigitan tuh.. muahaha..

Siapa yang tak rasa lagi try lah ye. For me okeyla, i bagi 4/5 star.

Friday, February 24, 2012

Ladang Teh dalam Ladang Kelapa Sawit

Nak habaq kat semua ni.. pernah pergi ladang teh tak?
Mesti pernah kan? Yang kat cameron, sejuk-sejuk tu.
I pun pernah pergi ladang teh di Cameron tu. Hijau saujana mata memandang.

Kalau tengok kat Cameron tu semua teh saja, tapi nak habaq kat semua nih, pernah tak pergi ladang teh di dalam ladang kelapa sawit? Eh, ke ladang kelapa sawit di dalam ladang teh ye?

Ah, tak kisahla.. yang pastinya dalam ladang tu kelapa sawit ada, teh pun ada.
Macam gambar di bawah ni.

Ni ladang teh ye, bukan semak samun. Tolong jangan konfiuskan diri anda.

Ala, blur sikit sebab amik dari dalam kereta. (oh, kami menceroboh masuk sebenarnya..)

Ladang teh tak berapa nak tinggi.. sejuk pun tak sesejuk salju di Cameron Highland.
Ha, nampak tak tinggi tinnggi kelapa bali..

Spesimen yang berjaya dipetik.. sehelai je pun untuk deria bau..

Ha.. nak tau di mana ladang teh ni?
Ladang teh ni terletak di Kg. Sri Cheding, Banting, Selangor.
Hak Milik oleh Boh Plantations. Maybe Teh Boh yang korang minum datang dari sini kot??


Wednesday, February 22, 2012

B2B : Wedding Theme Colour - Majlis Nikah

Hello all,

Seperti yang dikhabarkan dalam entri lepas, i will be married soon. So macam2 tema i dah fikir dalam kepala otak ni, apa colour yang i nak.

Untuk majlis nikah nanti, i and partner dah siap beli kain pasang buat hantaran time tunang last year. Usually orang nikah, suka guna colour yang lite or pastel.. macam putih, cream, lite blue, lite pink.. tapi incik tunang i ni pelik sikit. Dia tak nak warna kebiasaan. Tau tak masa last year nak beli kain tu kami bergaduh pasal warna kain?

Normal la i perempuan nak colour pink tapi incik tunang taknak. Ada ke patut dia suggest untuk nikah we all pakai warna merah. Dia ni jenis suka warna yg bright-bright, bright orange la, shocking pink la.. warna macam tu yang dia nak. SA tu pun sampai tak tau dah nak suggest apa kat kiteorang. Last-last i pun mengalah, kalau bergaduh dengan dia memang i kalah, so i setuju dengan pilihan dia yang last - olive green. Ala-ala hijau lumut juga la.

Tapi i taknak la fully hijau semua, i'm thinking to match with another colour. Ada few colour yang i terfikir. Tak pasti nak buat mana satu. Anyone can you help me choose the colours?

1. Olive Green + Pink


2. Olive Green +  Blue


3. Olive Green + Yellow


4. Olive Green + White Cream


5. Olive Green + Purple



Pics : All source by Incik Google yg smart

Pada pendapat korang la, mana yang lebih elok?(I nak tema colour sahaja ye, bukan style baju or what so ever.. :))

Monday, February 20, 2012

Date dah confirm!!

Yeay!! Akhirnya date dah confirm!



*Excited sungguh*

Bila?? Ekeke.. a day in June 2012.. pejam celik sekejap je lagi..
Macam-macam nak kena buat ni..

Sempat tak agak2?
Sempat ke tak pun kena sempatkan juga..
InsyaAllah majlis nanti semua sesimple mungkin.. kita dahulukan mana yang wajib.. tu yang penting..

Mudah-mudahan semua berjalan lancar.

InsyaAllah..

Saturday, February 18, 2012

Dark & Bright

Actually these pictas were taken when i'm just off from a friend's wedding in Putrajaya.
So, me and partner drop by at Wetland before we headed back home





Black Shawl
White Cream Kurung Modern by Salma Collections
Slippers by Roxy

Thursday, February 16, 2012

Whity & Blacky



White cardi from unknown
Black Dress from Ti-Zed
 Leopard printed shawl from unknown
 Pants by Chic Avenue
Shoe Boot by Luccini

Monday, February 13, 2012

Random things about Me..

1. Full name Siti Maziah without my abah name. At home family call me Jyah or kakak. Sumtimes my sister call me Kak Maz. And my auntie call me Jee. And others just call me Maziah. Close friends call me Maz then i bring till uni and work. Some of them will call me Maziah and also Siti.

2. I'm 4th from 8 siblings. 4 pair of boys and girls. Fair isnt? 3 boys, 3 girls, a boy and a girl - follow by step. I'm the 1st daughter of my abah and mak.

3. My sisters and brother after me, their second name, 1st letter is according to my second name, Maziah (me), Atiqah, Zakiah, Imran and Aqilah. But missing H because enough with 8 siblings.

4. My 1st kiss when i'm 7 with my classmate. Have a bet with my bestfriend that both of us will kiss the boy on the cheek in the same time. But she didnt do it. Only me do it. What a shame!!. The news of me kissing spread all over school and my brothers (all three of them) kept mentioned about it. Sadly the boy who i admire till Year 6 decease few year ago in an accident.(I only knew about his deceased only a month after - when i'm back for holidays from campus)

5. Since kid, i always had a thought to run away from house. I always felt that my parent was too fierce with me than  my other brothers and sisters. When i'm 10, my mak lock me in my room but then i jump down from my window (2nd floor) and thought to run away to my nenek house (15km from my house). Also had a thought to slept in kebun abah, try to eat leaves and be a fugitive in kebun sendiri.

6. In Form 4, changes to four school in four months. The most short time is 2 weeks. Oh, i kept crying that time.

7. Had a clash opinion when i want to take Form 6. But i kept with my decision and never regret it because Form 6 is the most happening thing that happen in my life.

8. Had a crush to my Form 4 chinese junior when i'm in Form 5 and even take a picture with him. Then in Form 6 also had a crush with a chinese schoolmates. The most crazy thing i'm done is menceroboh his class after school hour and selongkar his desk - then i found a precious thing - a set of his pictures with his friends. Haha. I took it.{really sorry to him}

9. A chinese drama fan especially police and investigation then love to listening to Chinese &  Taiwanese song. Then starting to getting crazy to Jpop & Jdorama because of Arashi & Takuya Kimura, then Kpop after getting know TVXQ and Super Junior. Watch Kdrama but not too addicted as others.

Thursday, February 9, 2012

Teamship : teamwork + friendship


This morning when i view my facebook page, i read a status from a motivator. 



Teamship : a term that almost same with teamwork meaning but it more deep than teamwork because you not only have to cooperate with the team members, but also you had some special relationship with them.

'Special relationship' that i mention tak bermaksud 'LOVE' but more into a friendly and family relationship. In a work, usually kita akan work in a team. Even i yang alone in Purchasing Dept pun i need to cooperate with my other colleagues. Because my work related to account, so i had to have a good relation with them. I also had to close with the Engineers, Site supervisors, and also co-workers because all of my works can only be complete with their help.

Kalaulah they all ni tak ada, who will help me to received the goods and passed the DO to me? Without DO i cant proceed my work. So, to smooth my work, i must have a teamship with them so we can finished this project successfully.

Lagi-lagi kerja construction di site, memang teamship sangat penting. Kalau tak, macammana nak siapkan satu tiang lrt pun? Even ko main con ke sub con ke tapi kalau salah satu tak buat kerja, mesti tak siap juga kan?

Tiang yang dah teguh. 

Tanpa teamship juga almost impossible to put a segment on top of two pile. Sebab bukan semata-mata driver crane angkat dan letak je segment tu atas pile but someone also have to be on top of the pile to make sure the segment is fitting with the pile.

Segment terletak. Ni baru test je. Dah siap nanti korang la yang akan lalu ni.
(Bangga sket sebab bakal berbakti pada nusa bangsa.. haha)

Sebab tu teamship tu sangat penting. Kalau sorang nak buat macam tu, sorang lagi nak buat macam ni, bila lah nak siap kan??

Friday, February 3, 2012

Antara Malay Girl Fight and English Girl Fight

Semalam, gempar satu Malaysia apabila seorang pelajar perempuan berusia 15 tahun dibelasah sekumpulan pelajar perempuan lain. Punca dikatakan angkara komen di dalam Facebook yang mencetuskan perang siber sebelum sekumpulan pelajar tersebut mengambil keputusan untuk membelasah mangsa.

Hari ini pula di Harian Metro, lima suspek dalam kejadian tersebut ketawa ketika dicekup. Boleh rujuk sini ye untuk lebih lanjut. Kalau baca balik jalan cerita ni seolah-olah cerita Girl Fight yang baru je saya tengok Isnin lepas di DIVA (CH 702 ASTRO).

Girl Fight ni mengisahkan seorang pelajar genius, Haley berusia 16 tahun yang melompat ke kelas 17 tahun kerana kebijaksanaannya. Malangnya, di kelas barunya itu, tiada seorang pun yang sudi berkawan atau bercakap dengannya walaupun Haley cuba untuk menyesuaikan dirinya. Terdapat sekumpulan pelajar perempuan yang gila glamour yang selalu membuli dan mengejek kebijaksanaan Haley. Dia rasa amat terasing sehingga suatu hari dia post status di laman web sosialnya mengenai salah seorang pelajar tersebut, Alexa dengan menyatakan bahawa Alexa 'stupid'.

Sehinggalah suatu hari, ketika Haley bekerja part-time disebuah restoran, Alexa meminta bantuan Haley dan kemudian mereka mula berkawan baik. Namun persahabatan tersebut tidak lama apabila salah seorang sahabat Alexa (dalam grup gila glamour tu) menemui status laman sosial Haley yang mengutuk Alexa. Alexa kemudian berasa amat marah, memutuskan perhubungan dan mengugut Haley supaya jangan datang ke rumahnya jika dia tidak mahu dibelasah.

Haley yang kebingungan dengan sikap Alexa secara tiba-tiba tetap berkeras untuk datang kerumah Alexa bagi meminta penjelasan. Malangnya, apabila tiba, beliau diserang secara bertubi-tubi dan tidak berdaya melawan sekumpulan pelajar tersebut. Lebih malang lagi, salah seorang daripada mereka merekod pergaduhan tersebut.

Ibu bapa Haley yang terkejut dengan kejadian tersebut melaporkan kepada pihak polis dan meminta pembelaan bagi pihak Haley setelah menerima video tersebut dari nenek Alexa. Namun, Haley tidak mahu meneruskan kes dan tidak mahu menjadi saksi. Pihak polis menahan kumpulan pelajar terbabit dan mereka seolah-olah tidak terkesan dengan penahanan tersebut, malah melambai ke arah media.

Apabila video pergaduhan tersebut tersebar di media, kumpulan tersebut berasa amat bangga kerana mereka muncul di kaca TV dan media. Malah, sebuah station TV turut mengikat jamin mereka supaya dapat muncul di rancangan mereka.Haley pula semakin tertekan dengan penyebaran videonya yang baginya amat memalukan sehinggakan dia sendiri tidak sanggup untuk menontonnya. Sehinggalah seorang kawan Haley mennyuruhnya supaya menontonnya dan dia sendiri berasa amat marah dan bersetuju untuk menjadi saksi bagi kes tersebut.

Namun Haley tidak bersetuju apabila peguam menyatakan bahawa mereka boleh dihukum penjara seumur hidup kerana bagi Haley, tujuannnya adalah bagi menyedarkan mereka bukan membalas dendam. Bagi Haley, kes ini bermula akibat dendam dan tidak puas hati. Jika dia merasa sebegitu, maka dia tak ada bezanya dengan mereka yang membulinya. Dia tidak mahu melawan bukan kerana dia takut namun kerana dia tidak mahu perbalahan terus berpanjangan.

Hakim kemudian menjatuhkan hukuman kepada Alexa dan kumpulannya yang lebih kepada khidmat masyarakat dan pengawasan patrol selama setahun ke tiga tahun.

Bila tengok cerita ni, mesej yang nak disampaikan tu dapat sampai ke dalam hati saya. Alhamdulillah. Tapi sedih bila baca berita mengenai perkara yang sama yang berlaku di negara kita yang penuh dengan adat sopan dan budaya ketimuran ni.

Harap-harap, tidak akan berlaku lagi la perkara sebegini.

Thursday, February 2, 2012

Baby Bell

I missed him much! Lincah berlari, comel beraksi dan manja sekali..
Bell! I mish u so much!