Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Saturday, March 3, 2012

Siput pahat, siput buluh dan ambal

Tiga nama namun serupa bentuknya.

Kalau ikut cik wiki, siput ni merupakan sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan. Ni kira makanan eksotik la ni.

Dijumpai di area Selangor, Terengganu, Sabah dan juga Sarawak.

First time i makan last year di Banting sendiri. Memandangkan i ni orang kampung, so sangat jaranglah untuk menjejak kaki ke restoran untuk makan luar ni, lebih-lebih lagi di kampung sendiri. Mak i ada masak kat rumah takkan i nak makan luar pulak kan??

Tapi that day i invited by my new colleagues to makan-makan with them. So, i agree je. Orang belanja kan. Thehehehe..

I sampai-sampai diorang dah order makanan and air dah. Lepas tu makanan terus dihidang. Memang langkah kanan lah hari tu. Diorang ada order benda 'siput pahat' ni. Tengok macam pelik juga tapi i tengok the guys makan dengan rileksnye, so i pun try juga la.

Perghh.. sedap jugala bagi i. Dan after that nite, everytime i balik Banting, i mesti ajak incik tunang or my siblings untuk makan kat situ.

Favourite i mestila Pahat masak cili kering. Memang marvellous!!

Hehe.. i ingat makan je, so terlupa nak ambil gambar sebelum dimasak.

Oh ya, nama restoran ni Restoran Juvita. Terletak di Jalan Besar, Kg. Kanchong Darat, Banting. Dan harga bagi pahat ni, 100g = RM3.00. 

Mehla try rasa pahat ni. Kalau peminat makanan seafood memang rugila kalau tak try.

Oh ya, google punya google,  i found the picture of pahat before cooked. So, take a look!

Tq to Mr. Google!! if not mistaken this pic came from here.


4 comments:

  1. wah!! sedapnye.. ahhh lapar perut harus pi banting nie. hehe

    ReplyDelete
  2. hey all flavorness.blogspot.com blogger discovered your site via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer best backlinks Take care. Jason

    ReplyDelete
  3. This page really has all of the info I wanted about this subject and
    didn't know who to ask.
    Feel free to visit my weblog ... crossbody purse

    ReplyDelete

Sweet? Sour? Bitter? Spill in here. Thank you!