Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Monday, June 25, 2012

DIY: Cupcake Handkerchief for souvenir

Good afternoon all,

Hari ni ada mood nak write sumthing for this blog.. so, i pun buatla entri DIY ni.
Memilih souvenir for guests yang datang agak memeningkan kepala jugakla nak bagi apa kan.
Macam-macam dalam kepala otak i.

Mula-mula nak buat roses handkerchief la, ice cream la.. last-last i choose cupcakes ni. Kenapa? Sebab senang je. Even yang tolong i buat bebudak bawah umur 12 tahun.. No need glue, needle or barang-barang lain. Dua benda sahaja;

 1) Bekas cupcakes - i beli yang agak kecil dalam 100pcs dalam RM8 ++ kalau tak silap i.
and
2) handkerchief or saputangan.

Bolehla pilih nak jenis saputangan macam mana. Tebal, nipis, kosong, kotak-kotak, corak.. macam-macam ada. Nak lagi jimat beli lah borong dari Mydin.

Pada mulanya i buat sample dulu. Kot-kot la tak jadi kan. Buat-buat jadila macam ni..


Comel tak?

Lepas tu apa lagi.. i suruhla my cousins yang comel-comel semua untuk help me buat semua ni. Lebih kurang 600pcs jugakla yang kena buat. Jenuhla kalau i nak buat alone kan? Terpaksala kerah tenaga buruh kanak-kanak ni. Lagipun bukan i paksa tau, diorang yang offer diri. I suruh anak gadis yang remaja tolong buat tapi kanak-kanak yang rajin.. so layankan sajelah. Asal cupcakes i siap. Hehe..

Okey. Cara-cara membuat cupcakes ni senang je.

1. Ambil sapu tangan tu. Lipat dua bucu ke bucu jadi bentuk segitiga.
2. Kemudian lipat lagi dua or tiga kali dari tapak ke bucu atas (berdasarkan ketinggian bekas cupcakes)
3. Gulungkan dari kiri ke kanan or either way dan biarkan bucu diatas menjadi seperti gunung.
4. Susunkan ke dalam bekas cupcakes.
5. Kemaskan.

Dah siap!!

Senang je kan? Bolehla try ye nanti..

Oh ya, tak faham? Sila tengok gambar di bawah ye. Sori sangat-sangat tak ada gambar step by step.


Harap-harap gambar ni boleh bagi hint to you all la ye :)


11 comments:

  1. wahhhh comellll sangat.. boleh cuba nnt ni hehe

    ReplyDelete
  2. kreatif..kalau nak nampak macam ditabur ball rice warna warni tu...cucuk pin tudung yang warna warni tu kan...lagi cantikkan..nak cubalah..

    ReplyDelete
  3. ummiarissa : haah. bernas idea tu. hari tu nk cari button btk ceri n letak atas tu tp xsmpt.

    awek retro: tq.

    ReplyDelete
  4. Amboi kretip ya.. Kalau nak tempah pun boleh jugak kan? Untuk souvenir org kahwin sesuai sgt ni... Hehe..done follow u... BW

    ReplyDelete
  5. Datang segmen Mak Dara :

    http://blueranger-theonlyone.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Datang segmen Mak Dara :

    http://blueranger-theonlyone.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Mooniqueen : kalau ada request boleh je.. :)

    ReplyDelete
  8. yummyyyy!

    singgah dari segmen mak dara!
    sorry lambat!

    ReplyDelete
  9. idea ni sangat menarik laa..boleh la cuba next time..thanks for sharing :)

    ReplyDelete

Sweet? Sour? Bitter? Spill in here. Thank you!