Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Tuesday, January 28, 2014

Berhati-hati di Leburaya (terutama ke Selatan)

Assalammualaikum & Hi :)

Terdetik hati ni nak buat entri ni setelah terbaca post di sini .

Benda ni pernah jadi kat cikpuan juga walaupun dah lama berlaku tapi masih segar di ingatan kejadian tu. Berlaku sekitar hujung September 2013. Masa tu cikpuan dalam perjalanan ke Batu Pahat, Johor. Bersama cikpuan ketika itu, abah, mak dan 3 org adik perempuan cikpuan. Kiranya cuma abah seorang je la Hero time tu.

Nak dijadikan cerita, dalam perjalanan tu, tiba-tiba tayar kereta pancit. Masa tu betul-betul lepas keluar dari susur keluar Nilai. Berhentilah tepi jalan. Tengah sibuk-sibuk nak tukar tayar ni, tiba-tiba ada seorang lelaki India berlari melintasi lebuhraya daripada seberang sana.

Tanpa segan silu, tanpa bertanya apa-apa terus dia menawarkan diri pada abah untuk menukar tayar. Kami pun biarkan lah dia tukar sebab Alhamdulillah suddenly ada orang nak tolong kan. Okay. Tolonglah sangatkan sebab habis je dia siap tu dia boleh mintak RM150.00.. Eh, agak-agaklah.. tukar tayar spare je kot. Abah dengan cikpuan pun boleh buat. Bukan ganti tayar baru pun. Abah memang nak bagi RM50 tapi bila dia minta macam tu, terus abah rasa taknak bagi langsung.

Actually kiteorang dah takut jugak sebab dia pegang sepana. Abah bagi je dia RM50 and suruh kami masuk kereta cepat-cepat. Abah kata kalau taknak, abah ambil balik RM50 tu. Tapi dia tarik balik duit tu dari tangan abah. Cepat-cepat abah masuk kereta and suruh cikpuan drive terus. Memang scary. Takut je dia libas sepana tu kat abah ke apa. Nasib ada abah, kalau tak taktaula kalau semua perempuan je.

So, kalau ada orang nak tolong pun kena beware. Takut dia cuma nak mengepow duit orang je. Sebelum ni pernah juga tayar cikpuan pancit di Jalan Kebun, Shah Alam. Dahla hujan, dah lambat nak pergi kerja. Berusaha cikpuan nak buka tayar tu - dalam hujan oke!. Orang yang lalu lalang semua cuma pandang je padahal area situ area kilang kot. Ramai orang lalu lalang.

Entah macammana, dalam 1/2jam cikpuan berusaha tu, ada seorang uncle berhenti. Dia dengan 2 org pekerja dia tolong tukarkan tayar. Masa tu dalam tangan cikpuan ada RM30 je. Cikpuan bagi uncle tu tapi uncle tu tolak. Dia kata dia tolong ikhlas. Masa tu Allah je yang tau betapa bersyukurnya cikpuan jumpa orang sebaik tu.

Tapi bila dah jumpa seorang lagi yang berbeza, cikpuan rasa takut pula nak menerima tawaran baik orang untuk next time. Nasihat cikpuan, berhati-hatila jika ada kejadian tak diingini seperti kejadian pertama di atas ye. Kepada encik pow tu, tolonglah rentikanla perangai pow-pow orang tu. Kalau nak tolong, tolonglah dengan ikhlas. Kalau orang tu mampu nak berikan upah, Alhamdulillah.. kalau tak, takpayahlah nak meminta-minta.. buruk tau.

Ok. Terima kasih kerana membaca!


1 comment:

  1. Assalamualaikum

    Visit
    http://www.nafizaheadscarf.com/

    Beauty Inside Syar'i Outside

    ReplyDelete

Sweet? Sour? Bitter? Spill in here. Thank you!