Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Monday, February 10, 2014

Baby Story : Baby & Pengasuh / Babysitter

Assalammualaikum & Hi,

Hari ni macam biasa, perjalanan nak ke kerja hantar baby Delisha ke babysitter dulu. Terpaksalah baby Delisha ikut cikpuan travel sebab jenuh dah mencari babysitter, dan akhirnya yang sekarang ni memang ok sangat-sangat. Alhamdulillah. Ok. Nak cerita pasal pencarian babysitter ni memang panjang. Jadi cikpuan akan cuba ringkaskan mana yang boleh.

Kalau ikutkan, sepatutnya dari sebelum Delisha lahir lagi dah cari babysitter dah. Tapi memandangkan kami bercadang nak berpindah semula ke area banting, jadi kami tangguhkan dulu nak cari babysitter. Lagipun masa tu cikpuan masih belum bekerja, jadi kami akan cari setelah cikpuan confirm nak bekerja.
Kebetulan pula, ketika cikpuan nak start bekerja tu, mak cikpuan cuti sekolah, ialah cikgu agama kan. Jadi, mak tawarkan diri nak jaga cucu dia sampai habis cuti. Cikpuan was-was juga mula-mula. Ialah, taknaklah susahkan mak, lagipun mak ni aktif sosial sikit. Maksud cikpuan aktif dari segi pergi kenduri kendara, sertai usrah masjid, mesyuarat kampung dan macam-macam lah.Nasib baik adik bongsu cikpuan ada. Dia la yang paling banyak jaga Delisha sebenarnya. Mak masak atau mak ke kedai atau mak ada mesyuarat AIM, adikla yang jaga Delisha. Mesti teringat masa cikpuan jaga adik masa adik baby dulu kan? Hehe..

Kemudian, dah nak start sekolah. Cikpuan dan husband masih tak jumpa pengasuh yang sesuai. Tanya jiran- jiran, mula-mula ada seorang tu nak, bila nak confirm dia tak nak pula. Alasan ada anak kecik lagi. Kemudian jiran depan rumah pulak. Beriya nak tapi bila cikpuan suruh dukung Delisha dia taknak. Bayaran pun agak murah, RM200 tapi rupanya dia tengah sarat dan nak bersalin pertengahan bulan 1 tu. Pening cikpuan, patutla bayaran murah, nak suruh hantar dari petang rupanya sebab husband cikpuan pergi meniaga petang. Terus cikpuan and husband reject walaupun dia memang ada experience asuh budak.

Kemudian tanya pula jiran mak mertua. Dia ni bekas pengasuh anak saudara. Nenek ni agak ok tapi mak mertua pula risau sebab kata mak, nenek ni dah tak berapa nampak sebenarnya. Lagipun jauh cikpuan nak berulang dari olak lempit ke banting kemudian ke klang pula. Aduh, reject lagi.
Tiba- tiba teringat pula pengasuh anak abang suami di Jenjarum. Kira pilihan last la ni. Kalau terpaksa hantar ke nursery kalau tak jumpa pengasuh juga. Rumah pengasuh ni depan rumah abang ipar je. Survey punya survey, dia jaga anak abang ipar seorang tu je. Si Dania. Lagipun Dania dah start masuk KEMAS, 4 tahun. Anak-anak pengasuh pun dah besar. Bincang punya bincang dengan husband, setujulah. Pertama sebab tak jaga baby lain, boleh fokus pada Delisha. Kedua, tak payah cikpuan ulang alik. Kira satu jalan nak ke ofis cikpuan. Ketiga, at least depan rumah abang ipar dan abang ipar pun kenal. Asuh si Dania tu pun dah hampir 4 tahun. Akhirnya, selesai pencarian pengasuh.. Hehe..

No comments:

Post a Comment

Sweet? Sour? Bitter? Spill in here. Thank you!