Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Tuesday, March 11, 2014

Bantuan dikala perlu

Assalammualaikum & Hai,

Teringat tentang peristiwa few weeks ago di sebuah stesen minyak Petronas di Banting.

Hari tu macam biasa cikpuan single driver bawa Delisha balik kampung. Tengok tank dah menyala- nyala so plan nak isi minyak di Petronas tersebut memandangkan tulah yang paling dekat. Tengok- tengok si cilik kat sebelah dah tertidur jadi dah terfikir macammana nak pergi bayar kat kaunter ye?

a. Dukung je Delisha sampai kaunter dan bayar walaupun kebarangkalian dia akan terjaga 99%
b. Buka pintu dan lari laju-laju untuk bayar kat kaunter. Tinggalkan Delisha tidur dalam kereta
c. Guna kad debit untuk isi minyak

So, plan awal nak ikut plan c tapi baru teringat yang kad debit tak renew lagi walaupun maybank dah remind berjuta lemon kot. Kena tukar plan. Macam nak ikut a tapi dah terjaga nanti susah pula cikpuan nak drive. Kalau plan b pulak bahaya tinggal baby sorang dalam kereta.

Ah.. Plan apa ni?? Serabut kepala cikpuan. Dah sampai dah ni. Kepala masih tak boleh nak bagi keputusan. Matikan enjin. Buka pintu kereta...

'Jaga anak kamu, sini biar pakcik yang tolong bayar..' Ada sorang pakcik jaga pam ni pelawa nak tolong. Serius terkesima sekejap dengar pakcik ni cakap. Tapi hati terus berbunga riang.

'Alhamdulillah ada juga orang nak tolong..' Terus bagi duit kat pakcik tu dan pakcik tolong bayar dan isikan minyak.

Kenapa hati cikpuan berbunga riang? Sebab tak pernah ada orang offer cikpuan untuk tolong. Ye. Tak pernah. Walaupun cikpuan menggendong anak ke kaunter, malah isi minyak pun sambil menggendong anak, yang cikpuan terima hanyalah teguran.. ' Anak menangis ke?

Kali pertama terpaksa isi minyak as a single drive cikpuan tinggalkan Delisha dalam kereta. Berlari- lari cikpuan membayar ke kaunter dan kebetulan ada seorang budak penjaga pam di situ, hanya sebagai pemerhati (nasib baik dia tolong isikan minyak). Menangis si kecil tu ditinggalkan sendiri. Sejak tu cikpuan sedar yang adalah salah untuk tinggalkan anak dalam kereta sendirian walaupun hanya seminit dua. Sebab tu la sampai sekarang kalau isi minyak memang cikpuan akan dukung si Delisha sekali.

Ye. Sesiapa pun mungkin memerlukan bantuan. Walau sekecil zarah sekalipun, walaupun kita rasa itulah pertolongan yang paling remeh pernah diberikan. Tapi bantuan tetap bantuan dan kita mungkin telah dapat mengatasi masalah yang selama ini cuba diselesaikan.

Sama macam keadaan sekarang. Bantuan semua amat diperlukan bagi isu kehilangan MH370. Terutama dalam menjaga sensiviti keluarga penumpang dan krew yang terlibat serta janganlah membuat spekulasi ataupun berita palsu mengenai kehilangan pesawat ini. Malah salah seorang penumpang adalah sepupu kepada makcik cikpuan. Marilah kita sama-sama berdoa agar Allah membuka jalan agar misteri ini terungkai dengan segera. #PrayforMh370. Semoga semuanya selamat.

No comments:

Post a Comment

Sweet? Sour? Bitter? Spill in here. Thank you!