Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Saturday, April 12, 2014

KFC dan English

Assalammualikum & Hi,

Lunch hari ni dine in KFC. Malas nak pilih-pilih. KFC ni dalam Aeon Bukit Tinggi Shopping Centre, so memang ramai oranglah sama ada hari biasa ataupun hujung minggu. Sampai-sampai terus beratur kat kaunter tu. Cikpuan pilih kaunter tengah. Kebetulan, depan cikpuan ada 3 orang pelancong, dari Thailand tak silap kalau ikutkan bahasa yang cikpuan dengar.

Pelancong pertama boleh cakap sikit Bahasa Melayu, tapi kurang fasih. Kesian pelancong tu, terkial-kial dia bercakap. Budak cashier tu tak faham-faham. Siap kata lagi.. 'slow..slow..'

Pelancong kedua pula cakap English, budak cashier tu pergi cakap Melayu.. ingat pelancong ni orang Malaysia ke? Hailoh.. pelancong tu minta 'fork&spoon' pun budak tu macam blur apa yang pelancong tu mintak.. Seriously cikpuan rasa nak tolong take over kaunter tu je sebab kesian dengan pelancong tu dan budak tu sekali.

Pelancong ketiga pula, bagi duit kurang, budak tu tak tau nak cakap apa, dia guna isyarat tangan je. Bila pelancong tu tanya how much, budak tu kata 5 cent.. so pelancong tu bagila 5 cent, haduila adik.. padahal kurang 50 cent kot, pastu bila tak cukup, minta lagi.. pelancong tu pulak blur. Dia ada 30 cent je, so dia bagila 30 cent. Budak tu dah malas nak minta kot, dia ambik je la walau kurang 15 cent.

Lepas tu pula, kaunter sebelah ni ada sepasang mat saleh pula minta 'no mayo', terus adik cashier tu panggil manager dia tolong take over.

Entahlah, tak tahu ni masalah siapa, the staff or the management. Ye, cikpuan tahu, siapa nak kerja kfc kan kalau fluent speaking English. Tapi apa salahnya kalau pihak management buat training to those in the first line at least the basic english la. Cikpuan pun english terabur tapi masih boleh memahami dan difahami. Mungkin kfc ada buat training kot, cikpuan je tak tau. Ehehe.

Dulu kerja retail di Aeon memang banyak training sebab setiap store memang ada 2 trainer. Seriously, Aeon memang the best la part training dia, sangat best, awesome dan tak ternilai. Cikpuan bangga pernah menjadi sebahagian keluarga Aeon. Yes, i missed those moments with them.
Ok. Bai.

Friday, April 11, 2014

Canary Garden .. dream house for everyone...

Assalammualaikum & Hi,

Readers sekalian, pernah dengar tak Canary Garden? Ataupun Bandar Bestari Klang? Macammana pula dengan KSL City? Ha.. siapa yang duduk area Johor mesti kenal KSL City. Macammana pula dengan developer KSL City, which is KSL Holdings Bhd? Tahukah anda projek-projek yang sedang dibangunkan dibawah KSL ni?

Okay. Cikpuan nak promote la antara projek paling latest KSL ni. Projek ni dibangunkan oleh salah satu anak syarikat KSL dan buat pertama kalinya KSL bangunkan projek di luar Johor. Pembangunan sepenuhnya dinamakan Bandar Bestari, Klang, diman KSL telah merancang untuk membangunkan township di Klang, Selangor. Bagi projek sekarang pula yang hampir selesai Fasa 1, dinamakan Canary Garden dimana satu perumahan yang mesra alam dan sangat French Inspired Garden, siap ada sungai lagi kat tengah township ni.

Fasa 1 ni 95% siap... Lebih kurang 330 rumah kluster yang hi-end. Kalau makan gaji macam cikpuan ni belum mampu lah, tunggulah husband cikpuan jadi jutawan (pls aminkan...) inshaAllah dapatlah merasa kot rumah yang hi-class begini. Oh, ya, David Teo pun ada beli rumah kat Canary Garden tau.. mana taknya, orang kampung bos rupanya..

Nak tau lebih lanjut? Pergi je klik laman web Bandar Bestari ni. Lokasi, pelan rumah semua ada. Silakan cuci mat!!

Oh ya, kalau nak tengok rumah contoh, bolehlah datang ke sini!! Nanti boleh jumpa cikpuan.. ekekeke..

Cikpuan paling berkenan yang ni, nampak sangat sophisticated..


Cantik kan? Design ni nama Alisier.. Byk lg design lain macam Tulipe, Argentine dan beberapa lagi yang cikpuan tak ingat nama.. hehe..

Yang ni pulak antara artist impression untuk Canary Garden ni..




Ha.. teruja tak.. teruja tak? Cantik kan? Taman kat atas ni, ada dah rupa sikit, kena touch up lagi je bagi nampak macam ni. Tapi tak 100% sama la. Nama pun cuma artist impression je kan. Tapi, still sangat cantik!! Mahal tau beli pokok-pokok ni.. hehe.

Kalau berminat jangan lupa drop by ke sales gallery!!

Ok. Bai.

Wednesday, April 2, 2014

Putrajaya Hot Air Ballon Festival 2014


Assalammualaikum & Hi,

Sabtu lepas, macam biasa adalah Family Outing Time.. Jadi, kami bertiga, plus two of my gediks but baik hati sisters, pergilah ke Putrajaya.

Ok. Cikpuan tahu, mesti korang macam kawan cikpuan yang bebel dalam ig.. 'Ko memang suka Putrajaya kan..' 'Asyik Putrajaya je..' 'Tak ada tempat lain ke..'. Mari cikpuan senaraikan kenapa Putrajaya jadi pilihan.

1. Paling dekat dengan rumah
2. Banyak taman dan tempat menarik
3. Setiap minggu mesti ada event menarik
4. Alamanda

Itu antara sebab- sebab cikpuan. Kalau korang ada sebab lain, itu ikut koranglah kan.

Oklah sambung balik ke Putrajaya Hot Air Ballon Festival. Kami pergi petang Sabtu tu. Cuaca agak suam-suam. Panas tapi mendung. Mendung tapi panas. Orang ramai ya sungguh. Parking pun jenuhla cari. Jauh jugala kami parking. Dekat-dekat Masjid Besi macam tu. Berjalanla sampai ke area monumen tu. Penat jugakla bagi insan pemalas bersenam macam cikpuan ni. Dahla mengangkut anak. Masuk stroller merengek minta dukung. Dah tambah lagi satu senaman - angkat berat. Nasib lah boleh gilir dengan bibik-bibik yang gedix. Muahaha..

Tapi sayang, kami sampai tak lama. Pusing-pusing tengok belon, pusing-pusing cari makanan - ok. ramai sangat orang. Tempat makan penuh. Kami pun balik. Singgah di tepi tasik untuk solat maghrib. Kemudian hujan. Ok. Bosan kan?? Haha.. Baiklah.. kita tengok gambar sudah..








Ok. Bai.