Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Saturday, April 12, 2014

KFC dan English

Assalammualikum & Hi,

Lunch hari ni dine in KFC. Malas nak pilih-pilih. KFC ni dalam Aeon Bukit Tinggi Shopping Centre, so memang ramai oranglah sama ada hari biasa ataupun hujung minggu. Sampai-sampai terus beratur kat kaunter tu. Cikpuan pilih kaunter tengah. Kebetulan, depan cikpuan ada 3 orang pelancong, dari Thailand tak silap kalau ikutkan bahasa yang cikpuan dengar.

Pelancong pertama boleh cakap sikit Bahasa Melayu, tapi kurang fasih. Kesian pelancong tu, terkial-kial dia bercakap. Budak cashier tu tak faham-faham. Siap kata lagi.. 'slow..slow..'

Pelancong kedua pula cakap English, budak cashier tu pergi cakap Melayu.. ingat pelancong ni orang Malaysia ke? Hailoh.. pelancong tu minta 'fork&spoon' pun budak tu macam blur apa yang pelancong tu mintak.. Seriously cikpuan rasa nak tolong take over kaunter tu je sebab kesian dengan pelancong tu dan budak tu sekali.

Pelancong ketiga pula, bagi duit kurang, budak tu tak tau nak cakap apa, dia guna isyarat tangan je. Bila pelancong tu tanya how much, budak tu kata 5 cent.. so pelancong tu bagila 5 cent, haduila adik.. padahal kurang 50 cent kot, pastu bila tak cukup, minta lagi.. pelancong tu pulak blur. Dia ada 30 cent je, so dia bagila 30 cent. Budak tu dah malas nak minta kot, dia ambik je la walau kurang 15 cent.

Lepas tu pula, kaunter sebelah ni ada sepasang mat saleh pula minta 'no mayo', terus adik cashier tu panggil manager dia tolong take over.

Entahlah, tak tahu ni masalah siapa, the staff or the management. Ye, cikpuan tahu, siapa nak kerja kfc kan kalau fluent speaking English. Tapi apa salahnya kalau pihak management buat training to those in the first line at least the basic english la. Cikpuan pun english terabur tapi masih boleh memahami dan difahami. Mungkin kfc ada buat training kot, cikpuan je tak tau. Ehehe.

Dulu kerja retail di Aeon memang banyak training sebab setiap store memang ada 2 trainer. Seriously, Aeon memang the best la part training dia, sangat best, awesome dan tak ternilai. Cikpuan bangga pernah menjadi sebahagian keluarga Aeon. Yes, i missed those moments with them.
Ok. Bai.

No comments:

Post a Comment

Sweet? Sour? Bitter? Spill in here. Thank you!