Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Sunday, August 28, 2011

Salam Lebaran buat semua..

Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin buat semua yang menegenali mahupun tidak.
Ikhlas dari kami seisi keluarga:)

"Let us use these remaining days of Ramadhan to open our heart to those who have wronged us and forgive them as we beg Allah S.W.T to forgive us"
Hopefully you all had a blast & wonderful Eid!!

Thursday, August 25, 2011

Thursday Confession!! #2 - Bila Malas...



Friday, August 19, 2011

Friday Quotes #2 - Between Angels, Animals and Human

Betwen Angels, Animals and Human



Allah SWT has created Angels with reason but having no desires;
Animals with desires but no reason,
And human with both reason and desires.
Therefore, if one’s reason is stronger than his desires, he is like an Angel
while if his desires are stronger than his reason, he is like an animal.
- Ibn Al Qayyim RA

(sources of Quotes : Islamic Thinking)
So, choose. Which one are YOU??

Wednesday, August 17, 2011

Nuzul Quran : Al-Quran bukan sekadar untuk dibaca

Tanggal 17 Ramadhan tiba lagi. Apakah peristiwa yang berlaku di sebalik tanggal ini sehingga sesetengah negeri di Malaysia bercuti bagi menyambutnya? Apa yang sesetengah daripada kita tahu yang tanggal 17 Ramadhan adalah cuti bagi Nuzul Quran, namun apakah Nuzul Quran sebenarnya?

dQ sendiri sebelum ini tidak pernah terasa untuk mendalami apakah makna disebalik peristiwa Nuzul Quran ni, tiba-tiba terdetik hati ni untuk tahu dengan lebih lanjut. Mungkin Hidayah daripada Allah sempena hari baik bulan baik ni, jadi dengan sumber yang dQ peroleh ni, diharapkan dapatlah kita bersama-sama sedikit sebanyak memperoleh ilmu yang boleh disebarkan kepada orang lain.

Makna Nuzul Quran (sumber : Panduan Percuma Info)


Nuzul - bermaksud turun ataupun berpindah daripada atas ke bawah
Al-Quran - bermaksud bacaan atau himpunan dimana terdapat atau terhimpun pelbagai ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat (jenayah), muamalat, sains, teknologi dan sebagainya.

Sejarah Nuzul Quran (sumber : Panduan Percuma Info)


Peristiwa Nuzul Quran ini berlaku ketika Nabi Muhammad S.A.W sedang bertahannus (menyendiri) di Gua Hira. Walaupun kita memperingati Nuzul Quran ini pada tanggal 17 Ramadhan setiap tahun, namun ada 2 pendapat mengenai tarikh sebenar Nuzul Quran ini.

Pertama : Malam Isnin, 17 Ramadhan, 13 tahun sebelum Hijrah [ 6 Ogos 610M]

Tanggal 17 Ramadhan ini telah menjadi tanggal tradisi sebagai memperingati Nuzul Al-Quran walaupun dikatakan kurang tepat. Bagaimanapun, pendapat ini berdasarkan ayat 41 daripada Surah Al-Anfaal yang bermaksud; Firman Allah S.W.T "... jika kamu beriman kepada Allah dan apa-apa yang Kami turunkan kepada hamba Kami (Nabi Muhammad saw) pada hari Furqan,iaitu di hari bertemunya dua pasukan (diperang Badar, antara muslimin dan kafirin)…" (TTQ 8 : 41) . Namun ayat tersebut tidak ada sangkut-pautnya dengan Nuzul Al-Quran dimana sebenarnya ayat tersebut merupakan penjelasan tentang hukum pembahagian harta rampasan perang (seperti yang terdapat pada awal ayat tersebut). " Ketahuilah sesungguhnya apa saja yang dapat kamu peroleh sebagai rampasan perang, maka sesungguhnya seperlima untuk Allah, RasulNya, kerabat-kerabat (Rasul), anak-anak yatim, orang-orang miskin dan ibnussabil (orang yang sedang dalam perjalanan)…" (TTQ 8 : 41).

Kedua : Malam Isnin, 24 Ramadhan, 13 tahun sebelum Hijrah [13 Ogos 610M]


Pendapat ini diperoleh daripada ayat 1 Surah Al-Qadr dan ayat 1-4 Surah Ad-Dukhan, serta dengan menghubungkan hadis-hadis tentang turunnya Al-Quran, iaitu pada Lailatul-Qadar dan kelahiran Rasullullah pada hari Isnin serta pada catatan-catatan waktu di dalam takwim.

Ayat yang mula diturunkan dan ayat terakhir (sumber : Panduan Percuma Info)


Ayat Al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq yang bermaksud;"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya."(Al-‘Alaq:1-5)

Manakala ayat Al-Quran yang terakhir sekali diturunkan adalah ayat-ayat riba iaitu ayat 278 sehingga 281 dari surah Al-Baqarah.

Al-Quran Bukan Sekadar Untuk Dibaca (sumber : mykhilafah)


Allah S.A.W berfirman: “Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan mengenai petunjuk itu serta pembeza (antara yang haq dan yang bathil)” [TMQ al-Baqarah (2):185].
 

Seperti penjelasan Imam al-Qurthubi, ayat ini menjelaskan bahawa Allah menurunkan Al-Quran untuk menjadi petunjuk dan penjelasan bagi umat manusia; menjelaskan kepada mereka yang halal dan haram, berbagai peringatan dan hukum-hakam, serta pembeza antara yang haq dan yang batil. Yang dituntut dari kita hanyalah menjadikan Al-Quran sebagai petunjuk yang memandu dan memimpin kehidupan kita; sebagai sumber hukum yang wajib kita ambil dan kita terapkan; juga sebagai sumber penyelesaian bagi seluruh masalah kehidupan kita.

Umat Islam wajib berpegang teguh kepada Al-Quran sebagaimana Rasulullah dan para sahabat berpegang teguh dengannya. Sesiapa sahaja yang tidak mengambil Al-Quran sebagaimana yang Allah perintahkan, maka hendaklah ia takut akan diadukan oleh Rasul S.A.W ke hadhrat Allah S.A.W dengan pengaduan seperti dalam firman-Nya, “Berkatalah Rasul, “Ya Tuhanku, sesungguhnya kaumku menjadikan Al-Quran itu sesuatu yang tidak diacuhkan.” [TMQ al-Furqan (25):30].

Maksudnya, mereka menjadikan Al-Quran sebagai kitab yang ditinggalkan, diabaikan dan tidak dipedulikan. Imam Ibnu Katsir dalam tafsirnya telah merinci hal-hal yang termasuk ke dalam sikap tidak mengacuhkan Al-Quran. Di antaranya adalah tidak mengimani dan membenarkannya; tidak mentadabbur (mengkaji) dan memahaminya; tidak mengamalkan dan mematuhi perintah dan larangannya; berpaling darinya dan lebih memilih yang lain, baik berupa syair, ucapan, nyanyian, permainan, atau jalan hidup yang diambil dari selain Al-Quran; tidak mahu menyemak dan mendengarkan Al-Quran serta membuat kecoh hingga tidak mendengar Al-Quran saat ia dibacakan.

Sempena Nuzul Al-Quran ini, marilah kita dengan penuh iman dan taqwa memuhasabah diri kita, apakah kita selama ini telah mengambil Al-Quran sebagaimana yang Allah perintahkan, atau selama ini kita hanya beriman dengan sebahagian dari Al-Quran atau justru telah mengabaikan Al-Quran? Apakah selama ini Al-Quran telah benar-benar kita jadikan petunjuk, sumber hukum, sekaligus sebagai penyelesai segala masalah kehidupan kita? Ataukah sebaliknya, kita malah meninggalkan dan mencampakkannya?

Wahai kaum Muslimin! Kami ingin mengingatkan kalian bahawa Allah S.W.T menurunkan Al-Quran bukan sekadar untuk dibaca, malah lebih dari itu. Membaca Al-Quran adalah ibadah (sunat) dan InsyaAllah kita akan beroleh pahala kerananya, tetapi mengamalkan isi kandungannya adalah WAJIB dan sesiapa sahaja mengabaikannya maka ia telah berdosa besar dan Allah jualah yang Maha Membalas segala dosanya. Siapa sahaja yang yang tidak berhukum dengan apa yang Allah telah turunkan, maka azab Allah menantinya di akhirat! Bagi mereka yang tidak memikul amanat Allah yang telah diturunkanNya melalui Al-Quran, maka Allah telah membuat satu perumpamaan yang hina ke atas mereka. Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala, “Perumpamaan orang-orang yang dipikulkan kepada mereka Taurat, kemudian mereka tidak memikulnya (tidak mengamalkan isinya), adalah seperti keledaiyang membawa kitab-kitab yang tebal. Amat buruk perumpamaan kaum yang mendustakan ayat-ayat Allah itu. Allah tidak memberi petunjuk kepada kaum yang zalim”. [TMQ al-Jumu‘ah (62):5].

Melalui ayat di atas, Allah menghina kaum yang tidak memikul wahyu yang diturunkanNya dengan perumpamaan seperti keldai. Bayangkanlah jika ada orang yang mengatakan kepada kita, “Anda ini seperti keledai!” Apakah perasaan kita? Apalagi yang menyatakan seperti itu bukanlah manusia, melainkan Allah S.W.T yang kita harapkan keredhaan dan keampunanNya.Orang yang benar-benar beriman, bertakwa dan mengharapkan redha Allah sudah tentu akan merasa takut dan gentar akan perumpamaan yang dibuat olehNya.

Marilah kita sama-sama bermuhasabah dengan diri kita sendiri, jika ada kekurangan, sama-samalah kita perbaiki. InsyaAllah.

P/S : Untuk info lebih lanjut, bolehla klik link sumber ye. Maaf dQ pun masih lagi bertatih. Pengetahuan tentang hal sebegini memang tak banyak mana.



Saturday, August 13, 2011

Bila Keselamatan Dipandang remeh..

Salam Ukhuwah semua..

Entri dQ ni tidaklah menuding jari kemana-mana pihak tetapi dQ perlu share benda ni semua dengan readers. Bukan apa, keselamatan bukanlah satu perkara remeh. Mungkin negara kita aman, makmur berdasarkan berita. Mungkin juga kawasan kita, kita rasakan selamat sekarang tapi kita tak tau benda-benda yang terjadi di tempat-tempat lain. Akhir-akhir ni sendiri pun ada berita yang dipaparkan melibatkan kes rogol, rompak, samun dan culik. Ok, kes mercun pun satu hal juga. Lagi-lagi hampir-hampir nak raya ni.

Apa yang buat dQ nak taip entri ni? Semua kerana salah seorang student dQ.[Siapa yang tak tahu tu, FYI dQ ni part timer tuition tutor]. Kalau bulan puasa macam sekarang ni, kelas tuisyen akan start on 8.30pm and end 10.30pm. Memang sangat lewat sebenarnya. Last night dQ tutor Geografi for Form 3. Budak-budak Form 3 ni memang dah besar panjang, mostly pun dah akhil baligh. Kalau yang lelaki tu dah hensem-hensem dah. Yang perempuan pun cun melecun, dah sama tinggi dengan dQ dah.[Ok, fine.. diorang lagi tinggi dari dQ.. nampak sangat dQ ni cute..haha..]

After class end, dQ akan hantar seorang student Form 2 ni balik sebab rumah dia tak jauh dari rumah dQ. Sebelum tu, dQ akan tunggu sampai semua budak-budak tu balik, baru dQ balik. Seorang demi seorang student balik. Mostly yang guys naik motor sendiri, without license and without helmet.. but with parent permission???. dQ quit worried about them too sebab mereka ni bukan jenis naik motor yang berhemah di jalan raya, tetapi jenis yang nak memecut laju je. Padahal kalau kelas start 8.30pm, sampai kelas still 9.00pm.. Apa kes tu??

Tunggu punya tunggu, sorang student perempuan ni tak balik lagi. dQ pun tanyalah si student ni..
dQ : Aifa [bukan nama sebenar] tak balik lagi?Ayah belum ambil ke? Nak telefon ayah?
Aifa : Oh, tak apalah cikgu. Ayah tak ambil kot. Rasa ayah tak balik lagi ni.
dQ : Oh, ayah tak balik solat terawikh lagi ke? Tak apalah macam tu cikgu hantar Aifa..
Aifa : Taklah. Rasa ayah tak balik kerja lagi. Tadi ayah pun tak buka kat rumah. Buka kat ofis. Tak apalah cikgu, saya boleh jalan kaki. Mak pun selalu suruh jalan kaki. Dah biasa dah.

Jalan kaki?? dQ cukup pantang kalau perempuan jalan kaki sorang-sorang. Bukan apa. Bahaya. Rumah si Aifa ni bukannya dekat pun. Kalau jalan kaki adalah jugak 10 ke 15 minit. Dahla banyak anjing berkeliaran. Yang banyak anjing jadian tu tak tahulah kan.. Nauzubillah. Dengan jalan tu gelap lagi. Nak jalan sorang-sorang? No. No. Dia ni tanggungjawab dQ. Kalau apa-apa jadi, dQ yang akan menyesal sebab tak hantar dia. Si Aifa ni dQ nampak dah menapak nak balik rumah. Terus dQ teriak nama dia dan paksa dia duduk dalam kereta. Apalah sangat kalau nak hantar seorang budak balik kan?
dQ memang perasan jugak yang Aifa ni memang selalu balik jalan kaki. Ada another Friday dulu pun sekali dia dah menapak balik. dQ pulak tak boleh nak hantar dia balik sebab ada student yang still tunggu parents dia. Nasib baik ada rakan sekelas Aifa ni yang naik motor sendiri. dQ suruhla diorang ni tolong escortkan si Aifa ni sampai ke rumah dengan selamatnya.

Si Aifa ni pun bila dQ nak hantar balik je, selalu cakap.."Tak apalah cikgu, saya dah biasa dah jalan kaki. Tak ada apa-apa pun jadi.." Memang betul, belum ada benda jadi. Cuba bayangkan kalau ada stalker yang stalk si Aifa ni. Dia dah aim si Aifa ni akan jalan kaki tiap-tiap Selasa dan Jumaat. Kalau budak-budak 10 tahun pun jadi mangsa, inikan pula si Aifa yang anak dara. Tak ke haru kalau benda yang belum jadi, boleh dielakkan daripada terjadi, tapi sebab tiada action, akhirnya benda tu terjadi. Nauzubillah, minta dijauhkanlah.  

Parent dia pun dQ tak tahulah nak cakap apa. Bila dQ hantar dia balik rumah last night pun dia kata mak dia ni pun tak balik lagi dari kerja. Dalam hati dQ, agak-agak kalau dQ jadi parent nanti, dQ pun akan jadi macam tu juga ke? Kerja.. kerja dan kerja? Hantar anak-anak pergi sekolah, pergi tuisyen.. pastu yang penting akhir tahun dapat no. 1. Macam tu ke?? Nauzubillah.. moga-moga la di jauhkan.

Kepada ibu bapa semua, mungkin perlulah curi masa sedikit demi keselamatan anak-anak ni. Mana yang dQ boleh tolong biasanya memang dQ tolong hantar dulu. Bukan apa, kesian budak-budak ni. Walaupun parent dQ dulu sibuk, tapi abah tetap ambik dQ balik sekolah. Selagi abah tak sampai, terpaksa tunggu depan sekolah sampai abah datang. Pernah dQ tumpang orang yang dikenali tapi bukanlah rapat, habis dQ kena marah sebab orang tu lelaki. Mak abah dQ risau kalau orang tu ambil kesempatan. Dah la kita tak rapat dengan dia. Mak kata, abah lambat ambil macam mana pun, kena tunggu. Kecuali orang yang betul-betul rapat je baru mak abah bagi excuses. Kalau tak, abah lambat 2 jam.. tunggulah dQ 2 jam kat situ.
 Ni tempat dQ tunggu depan sekolah dulu..T_T.

InsyaAllah ada masa, dQ ada idea, dQ buat entri lagi pasal keselamatan ni. Kalau nak cerita semua jenuh juga korang semua nak membacanya.

Jumpa di entri seterusnya!!

Resipi Bajet,Mudah&Murah #2 : Nasi Bersalut Pucuk Labu [Korean++ Recipe]

 
Resepi dQ yang 1st ni memang different sket la..
Masakan ni dQ cedok daripada Korea..
Sangat simple but the taste not so simple la.. Ehh.. terasa nak nyanyi Mr.Simple pulak..
dQ get tis idea from show 'Invincible Youth'..
Memang feveret dQ la rancangan TV Korea nih!!
Tapi dQ dah tukar sket bahan2 kecuali bahan utama la..
Dan masakan ni dQ call... Nasi Bersalut Pucuk Labu!!

Bahan-bahan (1 person)
 Biasa dQ cari pucuk labu ni kat JUSCO
Kalau sesiapa ada tanam labu tu boleh usha-usha la pucuk labu nya tu..
Petik je..:P

Yang ni sila jangan tanya nak cari kat mana..

Bahan A
 Udang (10 ekor)
Sebiji telur
Daun kari ikut suka
Bawang besar (hiris bulat-bulat)
Bawang putih (hiris nipis)
serbuk kunyit
cili padi (dihiris nipis)
garam secukup rasa
minyak secukupnya
Cara-cara memasak :
1. Gaulkan udang dengan garam dan serbuk kunyit.
2. Panaskan sedikit minyak. 
3. Apabila minyak panas, masukkan cili yg dihiris, bawang besar, bawang putih dan daun kari. Tumis hingga naik bau
4. Kemudian masukkan udang yang digaul bersama garam dan serbuk kunyit.
5. Apabila udang sudah hampir masak, pecahkan telur dan gaulkan seperti telur hancur.
6. Tambah sedikit garam jika kurang rasa
7. Sedia untuk dihidang pabila cukup masak
.
.
jadi la rupa di bawah ni
.
.
8. Ambil daun labu yang sudah siap dicelur dan ditoskan
9. Letakkan nasi dan sedikit udang kedalam daun labu yang agak lebar. Buat seolah-olah dibalut.


TADAA!!!


Dan siap!!! Bolehla buat perkara yg sama dengan pucuk labu yg seterusnya.
Nak makan dengan nasi macam tu sahaja pun boleh je.
Tapi bagi dQ lebih terasa lazat kalau balut nasi dan udang tu.
Selain udang, nak guna lauk lain seperti ayam pun boleh juga!!

Sila cuba ye kawan2!! Jangan tak try pulak!!
Bolehla cuba untuk buka puasa ataupun sahur!!

Friday, August 12, 2011

Friday Quote #1

Good Character Cost Nothing
But It Can Buy Anything
- Ali Ibn Abi Talib

Thursday, August 11, 2011

Thursday Confession!! #1 - Stress!!



Mr. Simple - Return of the Superior - Super Junior - 5th JIB!!

Sebagai kipas-susah-mati Super Junior, kalau tak promote Super Junior jangan gelar diri kipas-susah-mati la kan. So, eventhough a little bit late, dQ still want to promote the 5th album of Super Junior!!

Their 1st hit of coz la Mr. Simple.. Eventhough many negative positive comment about this album and also this song.. i still like the song and the choreographer of the dance.. The MV?? Ermm.. too simple for me but its fine since i do love watch their face.. haha..

To anyone who not watch yet listen or watch this Mr. Simple.. feel free to browse it at you tube.. but make sure you watch it at official SMTOWN page.. or maybe you can click here. Or watch it self below!!


Happy watching!!

P.S: Falling with the blondie!! :P Sorry Encik 'Orang Sebelah'

Wednesday, August 10, 2011

Selamat Berpuasa!! Ahlan Wa Sahlan Ramadhan Al-Mubarak!!




Salam Ramadhan semua..

Tak terlambat rasanya dQ nak ucapkan selamat berpuasa walaupun hari ni sudah hari ke-10 kita berpuasa. Ada 2 weeks ++ je lagi untuk menjelang Syawal. Sempena bulan baik ni, marilah kita sama-sama kumpul pahala.. Mana yang wajib tu kita dahulukanlah.. Mana yang sunnah tu buatlah mana yang terdaya.. Lebih banyak is better kan?

Bulan mulia ni memang dugaannya banyak.. sebab Allah nak uji hamba-Nya tetap dan kuatkah iman kita.. Banyakkan bersabar.. beristihfar.. Moga-moga kita memperloh keberkatan dari-Nya.. InsyaAllah..

Sebelum puasa hari tu.. dQ teringin sangat nak makan tako.. ala.. takkan tak tau tako tu ape? Makanan Jepun yang bulat-bulat tu.. Sesiapa yang tengok citer Jepun or biasa makan makanan Jepun mesti tau.
No idea tako tu ape? Ok ok.. tgk gambar nih..
Inilah Tako feveret dQ tu!!

Yang ni beli kat Jusco Bukit Tinggi.. Teringin gila.. siap bawa balik 2 bungkus lagi.. pergh.. pelahap kan??
Ehh.. yang bungkus tu untuk adik2 dQ ye.. diorang kirim.. kekeke..

Anyway.. jangan tinggal puasa ye!! Take care!!



Finale Wind Orchestra 2011 : SBP

Salam kepada semua..

Uh.. dah sepurnama rupanya tidak update blog ni.. kesian sungguh..
Apa boleh buat.. dQ sangat sibuk.. dengan kerja lagi + kelas lagi + family.. even dont have enough time pun for myself.. sangat kesian kan..

But last last last and another last Sunday yg bila tah, dQ menyempatkan diri juga la untuk ke PICC untuk menonton Finale Wind Orchestra ni..
Walaupun memang bergaduh juga la dengan 'Orang Sebelah' sebab dia nak ajak nonton Transformers..
Eh.. dQ dah appointed tau dengan my friend nak ke PICC tu.. takkanla nak cancelled last minute untuk nonton Transformers dengan dia..

Okay..i know itu Transformers yang cambest tuh.. but it still kat pawagam kan? At least next week still ada (okay dQ dah nonton dah sebagai ganti rugi ari tu).. Tak pun CD akan keluar juga after that.. 'Orang Sebelah' pun dQ still boleh jumpa tiap weekend or maybe at least every month.. tapi.. Finale Wind Orchestra tu once a year tau!! Sangat rugi kalau tak pergi.. Next year tak tau dapat pergi ke tak..

Eventhough that show cuma budak budak sekolah je yang perform.. but they all bukan calang-calang budak sekolah tau.. Sangat best dan menusuk kalbu.. Memang Power lagi Superb lah!! dQ totally salute lah with them all..

Finale Wind Orchestra ni merupakan pertandingan final bagi Wid Orchestra antara Sekolah Berasrama Penuh (SBP). Sekolah-sekolah yang bertanding finale ni adalah:
1. Sekolah Seri Puteri Cyberjaya
2. Kolej Tunku Kurshiah
3. Sekolah Sultan Alam Shah Putrajaya - Naib Johan 2011- Setelah johan 7 tahun berturut-turut terpaksa lepaskan takhta pulak
4. Sekolah Dato' Abdul Razak
5. Sekolah Menengah Sains Selangor
6. Sekolah Menegah Sains Machang - Ketiga 2011 - Berbaloi datang dari jauh
7. Sekolah Menegah Sains Raja Tun Azlan Shah - Johan 2011 & Conductor Terbaik -Tahniah!-
8. Malay College Kuala Kangsar

Sekarang kita review gambar lah ye..

Oh ya, sebab dQ lambat sampai.. kami dapat duduk di tangga sahaja.. atas pula tu.. so capture gambar dari skrin sahaja..

Budak2 SBP mana tah.. sori dQ tak tau sbb dQ bukan SBP :p
Penuh dewan dgn budak sekolah, mak bapak budak sekolah, guru budak sekolah dan tah sape2 mcm dQ yg tak diinvite pun..
Capture from screen last year performance
Official logo/Screen Show
dQ and my besty.. lama we all tak jumpa.. last meet up pun last year raya..
Bebudak sekulah
Penonton...
Suasana di dewan..
Memang tak ada keje dQ ni.. kaki pun jadi.. haha..
Emcee of the day.. Ahmad Fedtri Yahya.. ni menambahkan best nih!!
Penonton2 tangga
Orchestra

Banyak lagi sebenarnya gambar.. tapi nak upload internet gila slow.. kalah kura-kura.. so maybe next time la eh.. See ya!! Moga2 dQ tak malas2 lagi untuk hupdate blog.. keke..