Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Thursday, March 27, 2014

Telekung Travel Murah

Assalammualaikum & Hi,

Last week merayap ke GM Klang lagi. Kali ni pergi time lunch, jadi kena cepat dan pantas. Cadang cari dress untuk majlis tunang adik dan gaun untuk Hana Delisha.

Pusing-pusing je kat tingkat satu sebab terlalu banyak kedai kat situ. Sampai tak tau nak pilih mana satu. Masuk kedai tu lepas tu kedai sebelah pulak. Rambang mata. Tengah pusing-pusing tu terjumpa satu kedai telekung ni. Ternampakla beg- beg telekung travel yang comel- lote.

Tanya pekerja kat situ,

C: Ni satu ni berapa?
P: RM45 kak..

Cikpuan dalam hati.. Eh, mahalnya, biar betul budak ni.. Cikpuan masih belek-belek lagi.

P: ...tapi kalau ambil 3, satu dapat RM15..

Cikpuan mula mengkalkulate secara maya dalam otak. Bekas tutor math kan.. Muahaha..

C: Eh, kalau macam tu 3 pun RM45 jugak la kan?
P: Eh, iye ke?

Terkial-kial si pekerja cari kalkulator kira.

P: Ha, betullah...

Dengan agak konfius beliau menjawab. Dan apa lagi, cikpuan pun terus serbu lah. Habis semua cikpuan buka. Bukan apa, nak tengok kain panjang tak. Nanti ambik pendek dah susah pulak kan.

Dan akhirnya.. Cikpuan beli 3 juga. Warna purple, biru dan juga coklat. Telekung dia nipis je, so kena ambil warna gelap supaya tak transparent. Kain tak pasti fabric apa tapi licin macam satin. Saiz yg boleh dilipat kecil sangat sesuai nak bawa kemana-mana. Masuk dalam handbag pun muat tau!

Setelah dibuka - Maaflah memang renyuk sikit sebab terlipat kecik2 dalam bag dia

lipat kecik-kecik then baru boleh masuk bag

Tada.. dah simpan and boleh bawa !

Eh, cikpuan tak jual tau tapi kalau ada sesiapa nak minta tolong belikan, inshaAllah bolehla cikpuan tolong. Kalau cikpuan jual tak dapat dah harga rm15 satu. Ekeke..

Oklah. Bai.

Baby Story : 6 bulan dan Resepi Puri Pisang

Assalammualaikum & Hi,

Alhamdulillah Hana Delisha dah 6 bulan. Tak sabar nak beri makan. Sebelum 6 bulan hari tu, macam-macam menu dan resepi cari, cadang nak prepare healthy lah untuk Delisha, sekali dah 6 bulan, bagi nestum je kau.. Nasib kau lah Delisha.. Huhu..

Dah 3 hari ni memang minta pengasuh bagi Delisha nestum siang, malam pula prepare puri pisang untuk Delisha. Tak pasti lagi berapa kuantiti yang sepatutnya untuk Delisha ni tapi buat permulaan kita pelan-pelan bagi dua sudu dulu. Nak tengok macammana cara pemakanan dan penerimaan si Delisha ni. Kalau ikutkan pengasuh, Delisha ni memang senang dia nak bagi makan, tak macam sepupu dia, susah sikit. Kira suka makan macam mama dia jugak. Muahaha. Malam pula bagi puri pisang sebab nak sediakan mudah dan pantas. Delisha bab makan ni kurang sabar sikit, jadi kalau nak prepare bubur kena ambil masa sikit. Jadi minggu ni bagi puri je dulu. Bubur inshaAllah akan mula pada hari Sabtu or Ahad ni - bukan apa, masa nak memasak tu panjang sikit.

Ni puri pisang + fm untuk Delisha

Yang ni pula roti pisang untuk mama.. 

Nak resepi puri pisang??
Senang je.

Bahan-bahan:
Sebiji pisang - cikpuan guna pisang lemak manis ( kecil, manis dan senang nak lecek) . Kalau nak guna pisang lain pun boleh. Cth: pisang emas
200ml susu (fm boleh bf pn boleh) - kalau tak nak pun boleh.

Cara-cara:
Lecek je pisang tu guna sudu or garfu sampai betul2 lumat. Kemudian campur dengan susu. Tada... Dah siap!!

Senang je kan?

Ok. Bai.

Monday, March 24, 2014

Putrajaya Event RC 2014

Assalammualaikum & Hi,

Sabtu lepas, macam biasa adalah hari outing kami sekeluarga. Walaupun pagi sabtu cikpuan kerja, namun tak menghalang cikpuan dari keluar bersama keluarga pada petang tu. Husband kan baru berjinak dengan RC, kebetulan ada pula event RC kat Putrajaya, apa lagi, memujukla husband untuk teman dia ke sana.

Okla. Ikut je la. Siap pesan dengan husband, tengok je, jangan nak gatal tangan beli RC baru pulak. Terangguk- angguk husband. Dalam perjalanan tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya. Alhamdulillah, lama kan tak hujan. Tapi,sekejap je dalam 15minit kot macam tu hujan berhenti. Kebetulan lalu Taman Selatan area kubur tu, sebelah tu ada satu kawasan yang lapang. Terus husband berhenti nak main heli dia sekejap.
Main tak sampai 10minit kot, heli tu patah kaki ke apa entah cikpuan tak pasti. Baru kami bertolak semula ke RC event tu. Oh ya, RC event tu kat Pusat Rekreasi Air Presint 6, sebelah Pullman Hotel dan Marina Putrajaya. 

Sampai je tengok dah bersusun kereta. Tapi pengunjung tidaklah seramai event lain. Lagipun event ni agak tertutup sikit. Kurang publisiti meluas dan jemputan hanyalah dikalangan peminat RC. Husband dapat info pun dari RC group sendiri. Banyak RC yang dipertandingkan. Antaranya Buggy, Drift Car, Heli, Aircraft, Boat dan Crawler.

Meh tengok gambar ye. Nak tulis panjang sibuk pulak.

Litar Buggy

Lapangan Udara untuk Heli dan aircraft

Crawler


Hebat- hebat tengok RC ni. Yang menarik, kat sini disediakan litar untuk Buggy dan lapangan udara untuk heli dan aircraft. Terkesima cikpuan dan husband melihat pakar-pakar RC ni bermain. Memang hebatla terutama heli 3d. Nak menangis kot tengok heli tu menari- nari buat aksi terbalik dan sebagainya. Kalau tak ada kepakaran, janganlah buat macam tu, bahaya kepada diri sendiri dan orang lain nanti.

Ok. Bye

Tuesday, March 11, 2014

Dimana... #MH370

Dimana..

Dari darat terbang ke udara
Hilang tanpa sebarang tanda
Dimana semua bertanya
Dimana semua berdoa
Dimana semua berduka
Dimana semua berteka
Dimanakah MH370 yang didamba..

239 jiwa terbang bersama
Apa agaknya khabar mereka
Hanya harapan dan doa
Yang dapat dititipkan
Moga ada keajaiban
Dengan izin Tuhan..

#PrayforMH370

Cikpuanjiyah.110314.1225.

Bantuan dikala perlu

Assalammualaikum & Hai,

Teringat tentang peristiwa few weeks ago di sebuah stesen minyak Petronas di Banting.

Hari tu macam biasa cikpuan single driver bawa Delisha balik kampung. Tengok tank dah menyala- nyala so plan nak isi minyak di Petronas tersebut memandangkan tulah yang paling dekat. Tengok- tengok si cilik kat sebelah dah tertidur jadi dah terfikir macammana nak pergi bayar kat kaunter ye?

a. Dukung je Delisha sampai kaunter dan bayar walaupun kebarangkalian dia akan terjaga 99%
b. Buka pintu dan lari laju-laju untuk bayar kat kaunter. Tinggalkan Delisha tidur dalam kereta
c. Guna kad debit untuk isi minyak

So, plan awal nak ikut plan c tapi baru teringat yang kad debit tak renew lagi walaupun maybank dah remind berjuta lemon kot. Kena tukar plan. Macam nak ikut a tapi dah terjaga nanti susah pula cikpuan nak drive. Kalau plan b pulak bahaya tinggal baby sorang dalam kereta.

Ah.. Plan apa ni?? Serabut kepala cikpuan. Dah sampai dah ni. Kepala masih tak boleh nak bagi keputusan. Matikan enjin. Buka pintu kereta...

'Jaga anak kamu, sini biar pakcik yang tolong bayar..' Ada sorang pakcik jaga pam ni pelawa nak tolong. Serius terkesima sekejap dengar pakcik ni cakap. Tapi hati terus berbunga riang.

'Alhamdulillah ada juga orang nak tolong..' Terus bagi duit kat pakcik tu dan pakcik tolong bayar dan isikan minyak.

Kenapa hati cikpuan berbunga riang? Sebab tak pernah ada orang offer cikpuan untuk tolong. Ye. Tak pernah. Walaupun cikpuan menggendong anak ke kaunter, malah isi minyak pun sambil menggendong anak, yang cikpuan terima hanyalah teguran.. ' Anak menangis ke?

Kali pertama terpaksa isi minyak as a single drive cikpuan tinggalkan Delisha dalam kereta. Berlari- lari cikpuan membayar ke kaunter dan kebetulan ada seorang budak penjaga pam di situ, hanya sebagai pemerhati (nasib baik dia tolong isikan minyak). Menangis si kecil tu ditinggalkan sendiri. Sejak tu cikpuan sedar yang adalah salah untuk tinggalkan anak dalam kereta sendirian walaupun hanya seminit dua. Sebab tu la sampai sekarang kalau isi minyak memang cikpuan akan dukung si Delisha sekali.

Ye. Sesiapa pun mungkin memerlukan bantuan. Walau sekecil zarah sekalipun, walaupun kita rasa itulah pertolongan yang paling remeh pernah diberikan. Tapi bantuan tetap bantuan dan kita mungkin telah dapat mengatasi masalah yang selama ini cuba diselesaikan.

Sama macam keadaan sekarang. Bantuan semua amat diperlukan bagi isu kehilangan MH370. Terutama dalam menjaga sensiviti keluarga penumpang dan krew yang terlibat serta janganlah membuat spekulasi ataupun berita palsu mengenai kehilangan pesawat ini. Malah salah seorang penumpang adalah sepupu kepada makcik cikpuan. Marilah kita sama-sama berdoa agar Allah membuka jalan agar misteri ini terungkai dengan segera. #PrayforMh370. Semoga semuanya selamat.

Monday, March 3, 2014

Segmen : Tak Kenal Maka Tak Blogwalking


Assalammualaikum & Hi,

Tak boleh nak cerita panjang-panjang, sebab nak kena settlekan LA tapi nak join jugak segmen ni. Mailah join kita berwalking-walking, runninng-running Man.. ekeke.. 

Nanti dah settle LA, cikpuan running-running Man entri blogger-blogger lain eh.

Sila klik banner di atas kalau nak join.

Ok. Bai.

Motherhood : Single Driver Mother

Assalammualaikum & Hi,

Bila sebut single mother, mesti ramai terfikir Miss J kan. Tapi jangan salah faham, cikpuan bukan title Miss J. Cuma nak bercerita tentang bila si ibu memandu sebagai single driver dengan baby (tanpa ada penumpang lain).

Macam cikpuan, memang setiap hari akan jadi single driver. Isnin - Sabtu ke pejabat, Ahad pula balik kampung. Setiap perjalanan lebih kurang 30minit ke 1 jam. Kalau bayi tidur oklah, kalau meragam? Susah kan. Dulu mula-mula pun cikpuan rasa susah tapi dari satu ke satu pengalaman lebih banyak mengajar cikpuan.

Tips bagi single driver mother / father :

1. Car seat - paling penting bagi single driver. Kalau tak nak letak baby kat mana? Manalah baby pandai duduk dekat seat and pakai tali pinggang, jadi kenalah pilih car seat yang bersesuaian dengan usia baby.

 Delisha dalam car seat nya..

2. Botol susu - sediakan susu secukupnya sebelum memulakan perjalanan. Takdela kalau baby menangis nak susu kalut. Kalau boleh letak botol di tempat yang kita senang capai supaya mudah nak bagi baby nanti.(Sesuai bagi baby yang diletak di sebelah pemandu)

Botol susu kena ada tapi Delisha jarang dah minum guna botol susu.. 
kat BS je dia nak, kalau mama dia ada, jangan harap..

3. Toys - Mainan pun penting juga. Cari mainan yang baby paling suka dan mudah tertarik. Macam Delisha biasanya cikpuan akan bagi teether atau itik Mr. Bean tapi Delisha cepat bosan dengan mainan tu. So, barang yang dia paling berminat adalah dengan purse cikpuan atau tali beg tangan cikpuan pun jadilah. Pastikan barang tak tajam, tak luntur warnanya dan tidak ada material kecil- kecil yang boleh menyebabkan baby tertelan.

See.. dia tarik tali handbag cikpuan, so cikpuan bagi dia teether..

Purse cikpuan memang kegemaran Delisha.. sebab bung-bunga kot?

4. Jika bayi menangis - setelah diberi susu dan mainan, cikpuan cadangkan supaya single driver berhenti ditempat yang sesuai dan pujuklah baby anda supaya dia lebih tenang. Jangan biarkan baby menangis terlalu lama, tak bagus untuk emosi baby nanti.

Jangan biarkan menangis macam ni.. hehe..

Tips ni untuk single driver jarak dekat ye. Kalau jarak jauh macan KL - Ipoh tu cikpuan tak ada pengalaman lagi. Hehe..

Ok. Bai.