Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Tuesday, May 20, 2014

Baby Story : Ragam Baby Nak Tumbuh Gigi

Assalammualaikum & Hi,

Just a short entri sebab laju-laju kena siapkan kerja. Nak share macammana keadaan atau keragaman baby CikPuan masa nak tumbuh gigi.

Actually tak sedar pun si #HanaDelisha ni nak tumbuh gigi sebab dia dah tak menggigit masa menyusu. Memang lama dah dia tinggalkan tabiat gigit dan tarik dia tu, jadi memang tak sangka langsung yang dia ni tumbuh gigi.

Al-kisahnya, dah 2 hari dia ni terlebih poo poo. I was worried. I thought she might be food poisoning, sama macam kami yang kebetulan terkena masa hadir kenduri kahwin saudara terdekat. Kebetulan juga, dah beberapa hari dia ni asyik merengek je, lepas tu tak nak dengan papa dia, nak melekat juga dengan mama. Sehinggalah pagi Rabu 7/5/2014, dia punya merengek lebih dari biasa dan paling risau, Delisha tak nak minum susu. So, as a mum, i was worried so i take a leave - konon nak jumpa doktor lah kan. Tapi, lepas je mandikan dia, dia merengek-rengek, macam mengantuk nak tidur. Mula-mula paksa Delisha minum susu, dia taknak. Tepis punya tepis memang dia refuselah. Tapi mungkin dah mengantuk + lapar, akhirnya dia minum susu juga. Kejap je dia minum, dan dia terus tidur dengan nyenyaknya! Serius i worried bila Delisha tidur terlalu lama sebab normally dia jenis tidur sekejap-sekejap je. Bayangkan dari pukul 8.30 pagi sampai pukul 1.30 tengah hari baru dia bangun. Itupun Delisha pandai. Kalau mama dia ke dapur, dia akan merengek, even nak ke toilet pun tak boleh. Kena duduk sebelah dia, temankan dia tidur, then baru dia tidur nyenyak.

I call my mom - Mak cikpuan apalagi.. risaulah bila cucu dia meragam lain macam je. Cepat-cepat suruh cikpuan pergi klinik. Tapi akhirnya cikpuan tak pergi pun klinik sebab selepas Delisha bangun dan cikpuan tukarkan lampin pakai buang dia - tak ada poo poo pun macam dua hari lepas. So, lega hati mama ni. So terfikir mungkin dia nak bermanja-manja dengan mama la kot.

The next day, baru dapat tahu dari Ibu (pengasuh) yang rupanya dia tumbuh satu batang gigi atas. Serius memang cikpuan tak perasan. Dan semalam, ibu beritahu yang gigi bawah dia pun dah terasa tumbuh. Dengar je ibu bagitau, cikpuan rasa macam cikpuan ni loser gila jadi seorang mama. Anak tumbuh gigi pun tak perasan. Kesian kan? Huhu..

Tapi Alhamdulillah la, ada sesetengah baby yang cikpuan dengar demam masa tumbuh gigi. Alhamdulillah Delisha tak demam lagi. Mudah-mudahan Delisha membesar dengan sihatnya. Sekarang Delisha start pre-crawling + rambatan. Dah pandai-pandai lepas tangan sendiri pulak tu. Haish, ini budak memang lasak.

Eh, kata entri pendek je? Ni panjang menggagau dah ni. Okla. Tempek gambar Delisha satu. Nak ambil gambar gigi dia payah. Tak nak buka mulut.


Ok. Bai.

Friday, May 9, 2014

Creative 3D Art di The Atmosphere, Seri Kembangan

Assalammualaikum & Hi,

Lama betul tak update entri. Bersawang sudah tengok blog ni. Kesian dia. Hehe..

Anyway hari ni CikPuan nak kongsikan satu tempat menarik bagi mereka-mereka yang duduk di Klang Valley ni. Bagi yang sukakan kelainan, suka bergambar, suka berphotoshoot, suka berIG.. bolehla datang ke sini. Tempat ni masih baru lagi, kebanyakkan shoplot pun tak buka lagi tapi yang menariknya ada banyak 3D art yang sangat menakjubkan di dinding-dinding bangunan ni.

Ha, di mana tu? Meh CikPuan nak bagitau, di The Atmosphere, Seri Kembangan. Masuk percuma tau. Diulangi.. MASUK PERCUMA. Kalau tengok sekali imbas macam biasa je lukisan ni tapi cuba korang halakan kamera mahal korang tu ke arah 3D tu, konfirm mulut korang akan ternganga dan kata Wow!! Orang yang buta seni macam Cikpuan pun boleh terpaku..apatah lagi anak seni kan.

Okla. Tak boleh nak tulis panjang-panjang, masa bekerja sekarang. Sila lihat gambar dibawah untuk lebih rasa takjub ye!! Muahaha..








Ok. Bai.