Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Thursday, October 20, 2016

Tambah satu lagi!! Another Pregnancy Stories #2nd Pregnancy

Alhamdulillah.

Diam tak diam, cikpuan selamat melahirkan anak kedua pada 30 Mac 2016. Tarikh yang sepatutnya 1 April 2016 tapi sebab cikpuan asyik keluar masuk hospital, ada GDM pula kali ni, maka anak kedua ni kena 'induced'. Pengalaman yang berbeza ketika mengandungkan dan melahirkan Delisha dulu.

Oh ya. Anak kedua ni pun perempuan. Jangkaan lelaki tapi masih juga perempuan. Alhamdulillah sebab semua selamat.

Awal kehamilan, cikpuan memang tak jangka sebab ketika itu ada masalah 'period' tidak teratur. Kebetulan cikpuan meletakkan jawatan di syarikat perumahan dan kemudian dapat peluang di sebuah hospital swasta di Klang. Ketika cikpuan buat pemeriksaan kesihatan itulah cikpuan baru sedar yang cikpuan hamil. Bayangkanlah cikpuan dah buat x-ray semua, kemudian hospital hubungi cikpuan mengatakan yang cikpuan hamil. Serius, sangat terkejut masa tu. Bercampur baur perasaan. Gembira, risau, bersyukur.. semua ada. Risau bukan apa, sebab masa tu dah buat x-ray, jadi risau kesan x-ray tu pada kandungan. Masa tu memang dah tak fikir pasal kerja tu dah. Tapi Alhamdulillah HR terima walaupun manager masa tu macam nak tak nak kan, tapi bila cikpuan dah buktikan kemampuan, at least manager kata tak menyesal ambil cikpuan kerja. Haha!!!

Kehamilan kedua memang tak ada masalah pelik-pelik. Tak ada 'unstable emotion' seperti ketika Delisha dahulu. Lebih tenang dan berfikiran waras. Tak ada mengidam pelik-pelik. Suka pergi kerja. Masih tak suka make up dan tak banyak stress. Ok. Stress ada juga tapi bila mengadap traffic jammed hari-hari. Tu je. Jadinya 9 bulan tu berlalu dengan tenang je.

Sebenarnya 21hb Mac cikpuan dah rasa contraction dan ada sedikit darah. Bila check with hospital, masih tak ada bukaan sebenarnya. Tapi still mereka tahan cikpuan untuk pemeriksaan lanjut. 3 hari warded tak ada perubahan pun. Akhirnya ckpuan minta balik rumah dulu. Since cikpuan tak apply cuti awal, cikpuan pun masuklah office balik. Terkejut semua orang sebab ingatkan cikpuan dah bersalin, tetiba boleh pulak masuk office dengan perut memboyot.

Kerja beberapa hari, then cikpuan warded lagi sekali on 28hb sebab baby kurang gerak. Haha, mengadap lagi muka cikpuan nurse-nurse hospital. Masa first day, bukaan 2cm and contraction pun on off. Contraction malam je. Bila siang macam tak ada apa2. Mak cikpuan cakap baby main cak cak. Hai lah anak, penat mama macam ni. Boss dengan office mate hari-hari text tanya dah deliver ke? Lagi stress duk ward!! Hari kedua warded dah 3cm but then contraction masih on off. Bila hari ketiga, check bukaan masih 3cm. Doc pun inform nak induced. Sebab risau GDM dan baby kurang gerak. So setuju jela.

Seriously, induce tu sakitnya yang mengalami je tahu. Mula-mula nurse offer nak cucuk epidural, tapi cikpuan bajet sakit macam masa Delisha dulu, so taknak. Konon boleh tahan. Dah sejam tak tertanggung rasa. Merayu dekat nurse nak epidural. Mula-mula nurse seorang ni tak dengan agaknya, tak datang2 balik. Datang lagi seorang nurse, minta lagi. Time nurse tu datang nak cucuk, perut rasa sakit sangat. Dah fikir dah baby nak keluar ni. Cakap dengan nurse baby nak keluar ni. Nurse terus tak jadi cucuk. Kelam kabut panggil nurse lain. Dahla time tu doktor keluar lunch. Memang tak ada seorang doktor pun dalam Labor Room tu. Alhamdulillah, baby selamat disambut oleh mak bidan nurse.

Paling best kali ni tak ada jahitan.. yeay!! Alhamdulillah Allah permudahkan dan selamat semuanya.



Monday, September 19, 2016

Destinasi #8 : Melaka Bandaraya Bersejarah

Assalammualaikum...

Lamanya lah tak jenguk blog kesayangan cikpuan ni. Bersawang dan berhabuk 4 inci sudahnya. Alhamdulillah umur cikpuan masih panjang dan bolehlah sambung entri ni. 

Entri ni pun dah berkurun tersimpan sebagai draft post. Baru ada masa nak re-post. Maaflah ye, cikpuan ke Melaka ni sekitar 2 tahun lepas, baru dapat nak post. Heh heh heh. Pemalas sungguh la cikpuan ni.

Okla, jom kita tengok kemana cikpuan dan famili pergi di Melaka 2 tahun lepas ye..

1) A Famosa & Muzium Melaka





2) Dataran Pahlawan







3) Dataran Pahlawan Megamall


4) Menara Taming Sari



5) Zoo Melaka




Puas dan penat jugalah berjalan di Melaka ni. Lebih-lebih lagi dengan si anak dara sorang yang beratnya hampir 10kg ketika itu. Jom, kita Cuti-cuti Malaysia!!


Tuesday, June 9, 2015

I Wanna Reset

There’s an empty world deep in my heart, save me

I wanna reset , I wanna reset , I wanna reset

Lonely eyes trapped in darkness

Is there anyone to hold my hand?

I wanna reset , I wanna reset , I wanna reset

Someone somewhere will know my miserable heart

It’s right in front of me but I can’t find it like a oriole bird

I’m flying around by myself in this darkness, in my lonely night

I’m flying around by myself in this darkness, with a miserable heart

Why don’t you know? Even if I’m a small existence

Don’t trample on me but go with me

Your careless words and actions break me down

It corners me, though you deny it

I’m hiding behind the ridicule, don’t look for me

There’s an empty world deep in my heart, save me

I wanna reset , I wanna reset , I wanna reset

Lonely eyes trapped in darkness

Is there anyone to hold my hand?

I wanna reset , I wanna reset , I wanna reset

It’s just a passing wind

I try shouting at the person next to me

But only silence is looking at me

I am walking too but why are they getting farther apart?

Why am I standing here alone?

Why is only my world stopping?

I see them fading away farther and farther

I don’t care if it’s just one person, please look back, please hold my hand

I don’t care if it’s just one time, please hold my hand

Someone please stop for a moment

There’s an empty world deep in my heart, save me

I wanna reset , I wanna reset , I wanna reset

Lonely eyes trapped in darkness

Is there anyone to hold my hand?

I wanna reset , I wanna reset , I wanna reset

Your smile that’s not ridiculing me

Finds me again from disappearing

In the darkness, your smile

Shines brightly into my heart

I wanna reset , I wanna reset , I wanna reset

Your smile that’s not ridiculing me

Finds me again from disappearing

In the darkness, your smile

Shines brightly into my heart

I wanna reset , I wanna reset , I wanna reset

How about you

I`m all about you

I wanna go back to the beautiful days

reset

I’m left alone like this, loneliness

Please hold my hand right now

I wanna reset

I wanna reset

I wanna reset

The truth is hidden by scars

I wanna go back to the happy place

I wanna reset

I wanna reset

I wanna reset

English translate Song by : Tiger JK feat Minshil
Title : Reset
OST for drama Who are you School 2015

Credit to dinosaurjerk.blogspot.com

Monday, August 25, 2014

Tahniah buat sahabat

Alhamdulillah. Akhirnya sahabatku membina masjid juga! Syukur Ya Allah.

Ya. Cikpuan tahu perjalanan cintanya.. 11 Tahun. Merentas onak duri. Pelbagai halangan dan akhirnya mereka berjaya melepasinya. Itulah usaha dan doa yang tidak putus. Alhamdulillah. Tak perlulah cikpuan nak bercerita kisah lama kerana yang pasti mereka pasti berbahagia kini. Tahniah buat sahabat yang merupakan ex-blogger (sekarang dah meninggalkan alam maya termasuklah facebook) demi tuntutan kehidupannya.

p/s : You know who you are.. if you still reader in my blog, dont forget to leave me a message okay!

Friday, July 25, 2014

Demam campak (Chicken Pox), Viral Fever (Demam Virus) ataupun Denggi??

Assalammualaikum & Hi,

Akhir-akhir ni terlalu banyak berita yang mendukacitakan cikpuan. Bermula dengan serangan di Gaza, kemudian nahas #MH17 meskipun misteri #MH370 masih belum terungkai. Al-Fatihah buat mangsa-mangsa nahas yang beragama Islam juga buat mereka yang gugur syahid di Gaza.

Alhamdulillah Allah masih berikan umur yang panjang buat cikpuan walaupun dalam tanpa sedar sejak pertengahan Jun yang lepas, cikpuan dan keluarga telah diduga dengan demam batuk selsema si tiga serangkai yang agak teruk. Semuanya bermula dari cikpuan. Dah tau demam teruk, masih lagi gagahkan diri pergi kerja, lepas tu jenis yang degil tak nak makan ubat. Padahnya tersebar pada Delisha memandangkan Delisha masih lagi direct bf dengan cikpuan.

Serius menyesal bila Delisha terjangkit. Sakit hati bila tengok anak sakit. Merengek, tak nak ditinggal malah dengan pengasuh pun dia tolak. Paling teruk bila satu badan Delisha mula keluar ruam-ruam kecil  kecuali bahagian muka. Ingatkan ruam biasa tapi bila bercerita dengan beberapa orang yang berpengalaman, ada yang mengatakan bahawa ruam tu ruam demam campak. Ada pula kata cuma ruam panas yang disebabkan dalam badan terlalu panas.

Tiga hari demam Delisha tak kebah, bawa pergi hospital. Terpaksa ambil darah. Meronta dia di ambil darah cikpuan cuma boleh nangis dalam hati je. Dua jam tunggu baru keputusan darah keluar. Doc kata 'nothing suspicious'. Cuma demam biasa. Ruam-ruam tu pun dia tak pasti sebab apa. Dapatlah ubat demam, selsema dan calamime losyen. Berapa hari kemudian, demam kebah tapi selsema dan batuk masih berlarutan. Paling kesian, muncul satu misteri baru. Kulit kaki dan tangan Delisha - kedua-dua belah habis menggelupas.

Sedih hati cikpuan tengok anak sendiri macam tu. Kemudian husband pula demam. Tapi tak lama. Sehari dua je. Terus kebah tanpa kesan selsema dan batuk pun. Dalam dua minggu kulit Delisha menggelupas. Bila habis je bersalin kulit, awal bulan Julai ni pula Delisha diserang demam batuk selsema semula. Kali ini paling teruk sebab  panas bila malam je. Malah sampai cecah ke 40 darjah celcius dan sampai menggigil satu malam sambil nangis teresak-esak. Memang sakit hati tengok. Kalau boleh pindah sakit tu, cikpuan rela cikpuan yang kena.

Tiga hari demam kemudian kebah. Alhamdulillah. Baru cikpuan nak lega, dua hari lepas tu Delisha demam lagi. Terus bawa ke hospital sekali lagi. Ambil darah lagi. Kali ni encik husband menyanyi jadi Delisha tak meronta pun. Dua jam lagi menunggu. Doc kata sama ada demam virus (viral fever) ataupun denggi. Keputusan darah tunjukkan macam tu. Jadi, doc bagi satu slip jadual di mana Delisha kena datang lagi hospital selama 2 kali lagi untuk ambil lagi darah. Okay. Cikpuan rasa macam nak pengsan.

Demi anak, cik puan ambil cuti esoknya untuk ambil darah. Demam dah kebah sikit, ujian darah pun ada peningkatan tapi masih tak stabil. Kali ni ambil darah langsung tak menangis. Dia tenung je abang yang ambil darah dia tu. Hensem kot ? Eh, hensem ke??

Baliklah cikpuan dengan hati yang sedikit tenang. Malam tu cikpuan mula rasa sakit kepala. Dalam fikiran mungkin sebab tak cukup tidur menjaga Delisha untuk beberapa minggu dan kemudian esoknya terus cikpuan pun kena demam semula. Akhirnya Delisha tak pergi pun ambil darah terakhir tu sebab cik puan dah tak larat nak ulang alik hospital. Lagipun demam Delisha pun dah kebah sepenuhnya.. Alhamdulillah. Cuma berjangkit pada cikpuan pula. Dekat seminggu lebih juga la demam tu nak kebah.

Ikutkan si farmasis adik cikpuan dia kata cikpuan dan Delisha macam terkena demam viral sebab ambil masa yang lama untuk sembuh dan beberapa kali terjadi dalam jangka pendek. Alhamdulillah semua kami pun dah beransur kebah. Dugaan Ramadhan.. ekeke..

Ok. Bai.

Tuesday, May 20, 2014

Baby Story : Ragam Baby Nak Tumbuh Gigi

Assalammualaikum & Hi,

Just a short entri sebab laju-laju kena siapkan kerja. Nak share macammana keadaan atau keragaman baby CikPuan masa nak tumbuh gigi.

Actually tak sedar pun si #HanaDelisha ni nak tumbuh gigi sebab dia dah tak menggigit masa menyusu. Memang lama dah dia tinggalkan tabiat gigit dan tarik dia tu, jadi memang tak sangka langsung yang dia ni tumbuh gigi.

Al-kisahnya, dah 2 hari dia ni terlebih poo poo. I was worried. I thought she might be food poisoning, sama macam kami yang kebetulan terkena masa hadir kenduri kahwin saudara terdekat. Kebetulan juga, dah beberapa hari dia ni asyik merengek je, lepas tu tak nak dengan papa dia, nak melekat juga dengan mama. Sehinggalah pagi Rabu 7/5/2014, dia punya merengek lebih dari biasa dan paling risau, Delisha tak nak minum susu. So, as a mum, i was worried so i take a leave - konon nak jumpa doktor lah kan. Tapi, lepas je mandikan dia, dia merengek-rengek, macam mengantuk nak tidur. Mula-mula paksa Delisha minum susu, dia taknak. Tepis punya tepis memang dia refuselah. Tapi mungkin dah mengantuk + lapar, akhirnya dia minum susu juga. Kejap je dia minum, dan dia terus tidur dengan nyenyaknya! Serius i worried bila Delisha tidur terlalu lama sebab normally dia jenis tidur sekejap-sekejap je. Bayangkan dari pukul 8.30 pagi sampai pukul 1.30 tengah hari baru dia bangun. Itupun Delisha pandai. Kalau mama dia ke dapur, dia akan merengek, even nak ke toilet pun tak boleh. Kena duduk sebelah dia, temankan dia tidur, then baru dia tidur nyenyak.

I call my mom - Mak cikpuan apalagi.. risaulah bila cucu dia meragam lain macam je. Cepat-cepat suruh cikpuan pergi klinik. Tapi akhirnya cikpuan tak pergi pun klinik sebab selepas Delisha bangun dan cikpuan tukarkan lampin pakai buang dia - tak ada poo poo pun macam dua hari lepas. So, lega hati mama ni. So terfikir mungkin dia nak bermanja-manja dengan mama la kot.

The next day, baru dapat tahu dari Ibu (pengasuh) yang rupanya dia tumbuh satu batang gigi atas. Serius memang cikpuan tak perasan. Dan semalam, ibu beritahu yang gigi bawah dia pun dah terasa tumbuh. Dengar je ibu bagitau, cikpuan rasa macam cikpuan ni loser gila jadi seorang mama. Anak tumbuh gigi pun tak perasan. Kesian kan? Huhu..

Tapi Alhamdulillah la, ada sesetengah baby yang cikpuan dengar demam masa tumbuh gigi. Alhamdulillah Delisha tak demam lagi. Mudah-mudahan Delisha membesar dengan sihatnya. Sekarang Delisha start pre-crawling + rambatan. Dah pandai-pandai lepas tangan sendiri pulak tu. Haish, ini budak memang lasak.

Eh, kata entri pendek je? Ni panjang menggagau dah ni. Okla. Tempek gambar Delisha satu. Nak ambil gambar gigi dia payah. Tak nak buka mulut.


Ok. Bai.

Friday, May 9, 2014

Creative 3D Art di The Atmosphere, Seri Kembangan

Assalammualaikum & Hi,

Lama betul tak update entri. Bersawang sudah tengok blog ni. Kesian dia. Hehe..

Anyway hari ni CikPuan nak kongsikan satu tempat menarik bagi mereka-mereka yang duduk di Klang Valley ni. Bagi yang sukakan kelainan, suka bergambar, suka berphotoshoot, suka berIG.. bolehla datang ke sini. Tempat ni masih baru lagi, kebanyakkan shoplot pun tak buka lagi tapi yang menariknya ada banyak 3D art yang sangat menakjubkan di dinding-dinding bangunan ni.

Ha, di mana tu? Meh CikPuan nak bagitau, di The Atmosphere, Seri Kembangan. Masuk percuma tau. Diulangi.. MASUK PERCUMA. Kalau tengok sekali imbas macam biasa je lukisan ni tapi cuba korang halakan kamera mahal korang tu ke arah 3D tu, konfirm mulut korang akan ternganga dan kata Wow!! Orang yang buta seni macam Cikpuan pun boleh terpaku..apatah lagi anak seni kan.

Okla. Tak boleh nak tulis panjang-panjang, masa bekerja sekarang. Sila lihat gambar dibawah untuk lebih rasa takjub ye!! Muahaha..








Ok. Bai.