Kipas-susah-mati

Google+ Followers

Die to know?? Kindly click by yourself. Thanks.

Friday, December 27, 2013

A Summary of my 9 Months pregnancy story Part 3 (Week 21 - 40 )

So sambungan seterusnya...

Bila masuk bulan puasa baru cikpuan bergerak aktif. Yela masa tu husband kekurangan pekerja, so tolong husband kat bazar Ramadhan. Kebetulan husband buka 2 gerai, so agak sibuk la masa tu. Cik puan dengan terujanya tolong dengan adik cikpuan lagi sorang yang kebetulan cuti sem. Baby dalam perut macam biasa, menendang time malam dan petang. Pagi kurang sebab cik paun sambung tido. huhu. Entah macammana seminggu berpuasa, baby kurang menendang. Masa tu cikpuan dah 7bulan, dah start kira baby kicking. Goyang perut, usap, mengiring, pujuk, minum ais.. semua cara cikpuan dah try tapi baby tak kick jugak.

Cik puan start risau. Cik puan google google kat internet dan mostly advise untuk ke hospital. So dengan kelam kabutnya di pagi jumaat, cik puan pun ke hospital. Husband hantar. Terus admit. Doktor nak monitor baby. Terus doktor suruh buka puasa. The next morning, doktor check and scan sekali lagi. Doktor kata jantung baby ok tapi doktor suruh kira sampai cukup 10 kali baby kick  baru boleh keluar hospital.

So dengan azam taknak duduk hospital lama-lama, cikpuan pujuk baby untuk kick sampai 10 kali. Tapi pagi tu spoil sikit. Sebab duduk hospital sangat membosankan, cikpuan tertidur and dalam pukul 11 macam tu ada seorang doc perempuan, cikpuan agak dia keturunan India Muslim dari perawakan dan percakapannya. Dia marah cikpuan sebab tidur siang dan dia juga perlekehkan cikpuan mengatakan bahawa 7 bulan tak boleh rasa baby kick lagi padahal dah 23weeks kot. Memang nyaris bergaduh dengan dia time tu tapi sebab malas nak cari pasal, cikpuan pun layankan jela bebelan doc tu.

Cikpuan lebih prefer doc Chinese lelaki yang advisekan untuk kira kick baby pagi subuh tadi dari doc perempuan nih. Walaupun lelaki tapi dia layan patient secara berhemah. Cakap pun lembut je. Alhamdulillah. tak sampai pukul 3, baby kick dah cukup 10. Cepat-cepat terus jumpa doc nak minta balik. Kebetulan doc chinese tu yang bertugas. Dia mula-mula taknak bagi sebab nak monitor lagi incase ada anything happen. Tapi cikpuan berkeras nak balik juga sebab taknak la kalau doc perempuan tu tadi yang bertugas, nanti dia bising lagi. Akhirnya doc lepaskan juga dengan syarat anything happen kena direct terus ke hospital.

Fuh, senang dalam hati boleh balik. Tapi sepanjang bulan puasa tu banyak jugakla cikpuan ponteng puasa memandangkan baby banyak tak gerak. Agak-agak dari pagi tu sampai ke tengah hari tak gerak langsung, mesti cikpuan buka puasa sebab kesian kat baby. Tapi ada kadang2 tu cikpuan gagahkan diri juga puasa. Habis kena marah dengan mak and suami. Tapi Alhamdulillah, semuanya baik-baik je.

Masa nak dekat raya tu, nak cari baju raya paling susah. Semua tak kena. Mana yang berkenan tak muat pula. Last-last redha jela baju ape pun. Redha-redha pun dapat 3 pasang baju. 2 baju kurung dan satu dress. Kesian dress tu cikpuan tak sentuh langsung sebab ikut body. Sampai ke sekarang tak mau pakai. Huhu. Start dari raya tu cikpuan memang tak sabar nak suruh baby keluar. Mana taknya, sorang demi sorang sepupu cikpuan bersalin. Jealous tengok baby diorang, baby cikpuan tak keluar-keluar lagi.

Kalau nak kata tahun ni family cik puan memang ramai sangatla yang dapat baby. Start dari bulan 3 lagi. Anak sepupu belah abah dapat ank pompuan. Lepas tu sepupu belah mak dapat anak laki. Kemudian makcik cikpuan bulan 7 pun dapat anak laki. Kemudian bulan 8, dua orang sepupu belah abah, seorang anak sepupu pun belah abah dan seorang sepupu belah mak. 2 org dapat anak lelaki dan 2 org lagi anak pompuan. Awal bulan 9 pula, sepupu belah abah juga dapat anak lelaki. Fuh.. berderet sungguh.

Kalau ikutkan due cikpuan adalah 27hb September so, seminggu sebelum due tu, ada wedding invitation. Cousin husband punya wedding. Oh ya, cousin husband tu pembaca berita TV3. Siapa selalu tengok berita TV3 pagi-pagi kenallah orangnya - Helmi Yusof. Husband tak rapat sangat dengan Helmi sebab lama tak jumpa, sejak dari arwah abah husband meninggal. Ikut kata husband baru raya tahun ni la jumpa dia balik. Ada dekat 10 tahun jugakla padahal masa kecik-kecik dulu husband selalu tidur rumah Pak Usu (ayah Helmi).

Wedding Helmi 22 September, so teruja jugakla cikpuan, yela mesti boleh jumpa ramai personaliti kat sana. Sempat pujuk baby cakap kalau baby tak nak keluar awal, baby keluarla lepas pergi wedding Uncle Helmi ye. Hik hik, yang ni dia dengar cakap mommy dia. Malam sebelum wedding Helmi tu, ada satu garis darah macam benang keluar. Bila tanya mak cikpuan, mak kata da dekat dah tu, jangan jalan jauh-jauh. Tapi sibuk nak ke wedding Helmi jugak.Elok je hari tu tak meragam tak de apa. Sempatlah mentekedarah kat wedding Helmi tu. Jumpala ramai orang TV3 dan selebriri  tapi tak ambik gambar pun . Hehe.. Balik dari wedding Helmi tu pula, diorang nak singgah ke IKEA, so ikutkan jela.

Mula-mula tu elok je jalan-jalan ikut diorang pusing-pusing kat IKEA tu. Lama-lama jenuh cikpuan tengok diorang belek-belek barang. Perut dari kenyang makan kat wedding Helmi terus jadi lapar balik. Terus ajak husband keluar cari makanan. Konon nak makan meatball IKEA, sekali Ya Allah, punyalah ramai umat kat situ. Terus ajak husband pergi makan kat The Curve je. Sampai ke petang jenuh menunggu ipar duai, biras, anak buah dan mertua. Puas kami pusing satu The Curve tu. Last-last cikpuan dengan husband terus balik rumah. Masa tu kaki dah penat sangat dah. Tak larat nak jalan dah. Nasib baik tak kejang.

Keesokkan harinya (23hb September), baby senyap je. Tak bergerak sikit pun. Cikpuan pujuk hati kata baby penat kot ikut mama berjalan semalam. Nak pergi hospital takut kena macam hari tu lagi, so tunggu sampai husband balik, sebab biasanya petang baru baby aktif.

Sampai ke malam baby gerak cuma 5kali je. Risau jugak tapi baby memang selalu macamni pun hujung-hujung due, selalu tak dapat nak rasa sangat pergerakkan dia. Sampaila husband balik, cikpuan dah siapkan makan malam semua. Lepak-lepak tengok tv tetiba terasa nak ke toilet pulak. Pergi-pergi toilet, tengok ada darah kat panties. Tak banyak pun, lebih kurang sebesar tapak tangan macam tu lah.

Beritau kat husband so husband suruh cepat-cepat siap pergi hospital. Sebab semua dah ready dalam kereta, so cikpuan cuma siapkan diri je la. Dalam perjalanan tak rasa sakit ape pun, siap boleh bergelak tawa dengan husband. Sampai husband pun pelik, betulke isteri dia ni nak bersalin dah?

Sampai hospital dalam 15minit jugakla dari rumah. Tunggu doktor check kat bilik bersalin. Sekali rupenyer doktor yang bertugas malam tu kawan cikpuan masa sekolah menengah. Dia pun check bukaan cikpuan. Check punya check dah buka 3cm. Terus dia suruh cikpuan admit masuk ward. Dia pulak rushing nak hantar patient ke HTAR Klang, so dia suruh cikpuan masuk ward dulu baru nanti scan.

Keluar dari labour room, nurse kata husband dah balik. Dahla handphone semua kat husband. Nak pinjam telefon hospital, nurse tak bagi pulak. Pelik jugak takkanla husband balik rumah tinggalkan wife dia mcm tu je. Kebetulan ward tepi parking lot, so jenguk dr tingkap tengok kereta husband ada ke tak. Eh, ada la. Suka hati je nurse tu cakap husband dah balik. Kesian husband tunggu lama kat luar tau.

Jumpa husband kat luar untuk ambik bag dan handbag. Husband nak masuk hntar bag tapi cikpuan cakap takpela cikpuan bawa sendiri, nanti nurse bising pulak malam-malam husband masuk ward. Husband cakap dia nak tido dalam kereta tapi cikpuan tak bagi. Banyak nyamuk kot. Kesian dia nanti. Suruh dia balik rumah mak sebab rumah mak tak jauh dari hospital. Dalam 5 minit macam tu. Tapi sebelum tu suruh dia belikan susu dan roti dulu. Nak meneran nanti kenala ada tenaga.Hehe..

Masuk ward, nurse bising sebab bawa masuk bag sendiri. Kenapa suami tak tolong angkat? tanya nurse. Cikpuan pun jawabla, kan dah malam, nanti husband masuk kena marah pula. Masa tu pukul 1 pagi macam tu. Pastu nurse jawab lagi, kalau hantar bag tak apa. Tapi dia bukan nak tolong cikpuan angkat bag pun. Dia cuma bersyarah dan tolong tengok je. Nasib baik cikpuan kuat lagi..Tak lama lepas tu suami datang hantar susu, biskut dan roti. Alhamdulillah, ada makanan sampai pagi esok. Yela kot-kot terberanak sebelum subuh ke.. bolehla makan dulu.

Sebelah katil cikpuan ada seorang puan ni nak bersalin anak kedua. Dia tengah sakit contraction yang kejap-kejap 5 minit tu. Tapi bukaan dia masih 1 cm. Kesian tengok dia tahan sakit. Sambil tu borak-borak dengan dia nak hilangkan rasa nervous dan sakit. Alhamdulillahla cikpuan tak rasa contraction sakit macam dia. Sakit cikpuan biasa je. Mengeras macam time preggy jugak. Pukul 3 pagi, cikpuan baru nak terlelap, tapi kawan doktor cikpuan tu datang nak scan. Terus ikut dia pergi bilik scan. Lepas scan tu dia kata heartbeat baby ok, tapi dia risau jugak yang cikpuan kata baby kurang gerak, so dia cadang esok pagi dia akan pecahkan ketuban kalau ada bukaan lagi.

Dalam pukul 7 macam tu, nurse panggil cikpuan masuk labour room untuk check bukaan. Kawan doc cikpuan check dah buka 4cm. Terus dia suruh cikpuan stay situ untuk dia pecahkan ketuban. Tapi ada satu senior nurse ni dia suruh cikpuan breakfast dulu sebab makanan dah hantar dah. Tapi cikpuan sibuk nak mandi dulu sebab badan rasa melekit. Nurse tu cakap nak mandi kejap je.. terus cikpuan kelam kabut pergi mandi. Dapat mandi kejap pun jadilah. Makan pun cepat-cepat sebab takut nurse marah. Pastu call husband tak angkat. Call pulak emak inform nak masuk labour room dah. Sms husband siap-siap biar dia tahu.

Masuk labour room, kawan doc cikpuan dah ready nak pecahkan ketuban. Lepas ketuban pecah je terus rasa sakit yang amat. Nurse tu bagitau kalau nak terberanak bagitau ye. Confuse cikpuan sebab cikpuan tak tau macam mana rasa nak terberanak tu. Masa tu lebih kurang dalam pukul 9. Dalam 9 lebih, nurse tiba-tiba masuk bawa satu botol air. Kamu siti maziah ke? Cikpuan angguk. Tak larat nak cakap. Ni ha mak kamu bagi air selusuh suruh minum. Terkial-kial cikpuan minum sebab tengah sakit.

Tak lama lepas tu rasa sakit teramat sangat. Suruh nurse check bukaan berapa, nurse check dia kata baru 5cm. Fuhh.. 1 cm  je. Masa tengah sakit tu macam-macam doa Cikpuan baca supaya dipermudahkan bersalin. Tak lama lepas tu lagi, terasa lagi sakit.. kali ni terasa betul macam nak terkeluar dah. Bagitau dengan nurse, nurse kata sabar.. belum lagi tu. Padahal memang terasa kepala baby tu nak terkeluar dah. Nasib baik datang kawan doc cikpuan. Dia check bukaan dah 10cm! Ha.. baru nurse tu kelam kabut nak sambut baby.

Ok. Teran, teran, tarik nafas kiraan sepuluh lepas tu hembus.. tula yang cikpuan dengar. Masa tu sakit sangat rasa nak mengerang, terus nurse tu cakap jangan keluar suara.. jangan menangis.. jangan angkat punggung.. uihh.. sabar-sabar. Setelah teran beberapa kali, Alhamdulillah my baby is born. Yang seronoknya tak perlu gunting pun bawah tu. hehe. Selamat tak rasa la kena potong bawah tu. Tapi yang tak bestnya, masa nak keluarkan uri tu, uri terputus. Terus seorang lagi doc seluk kat dalam tu. Ya Allah,  sakitnya Allah je tau. Disebabkan uri terputus tu la cikpuan terpaksa duduk lama dalam labour room. After dah keluarkan uri, barulah jahitan bermula. Terasa juga la ngilu-ngilu jarum tu tapi tak sesakit kena seluk nak keluarkan uri.

Dalam pukul 2 baru cikpuan keluar dari labour room. Oh ya, masa lepas je baby lahir, nurse tanya baby boy ke girl? Cikpuan tanya boy ke sbb masa preggy dulu doc scan cakap boy. Rupenye girl. Alhamdulillah. Terus nurse bagi kat cikpuan untuk cikpuan cium dahi. Lepas dah cuci baby bersih-bersih semua, nurse bagi baby kat cikpuan lagi intuk susukan. Alhamdulillah baby pandai menyusu. Lapar kot. hehe..

Selepas segalanya settle, terus nurse sorong cikpuan ke ward ibu dan anak. Tengok husband dah tunggu dah dengan mak. Alhamdulillah sangat-sangat. Itulah cerita sepanjang 9 bulan perjalanan pregnancy cikpuan yang cikpuan pendekkan seboleh yang mungkin. Terima kasih kerana membaca! - sebab panjang sangat.. huhu..

No comments:

Post a Comment

Sweet? Sour? Bitter? Spill in here. Thank you!